БГ фермер съветва: Време е да засадите летния чесън

0
5167

В помощ на всички земеделци

В средата на февруари се засажда летният чесън, Сн: ФБ

Ако сами засаждате чесън у вас в градината, тази информация е точно за вас.

От bgfermer.bg коментират, че у нас по принцип се отглеждат два вида чесън. Единият е зимен, който се използва за зелена консумация. Вторият вид е летен и се оставя да образува луковици. Летният чесън трябва да засадите  през втората половина на месец февруари.

За да се образуват скилиди, посадъчният чеснов материал трябва да премине през т. нар. яровизация. Това е въздействието на ниски положителни температури (от 5 до 10 градуса по Целзий.). Оптималната температура, при която се развива листната маса на чесъна е 15 градуса по Целзий. А  за луковици е от  20 до 25 градуса по Целзий (тя е важна за периода на зреене на чесъна).

Основната обработка на местата за засаждане  (площите) се извършва през есента, след като реколтата на т.нар. предшественик е прибрана. Почвата трябва да бъде изорана  на дълбочина от 20 до 25 см. Добрите предшественици за чесън са различните бобовите култури, тикви, пъпеши и дини – бостаните, пипер, краставици и домати.



Чесънът не изисква монокултурно отглеждане. Т.е.  на едно място не трябва да бъде засаждан по-рано от 4 или 5 години. Подходящи почви за отглеждането на чесън са глинесто-песъчливите.

При основна обработка на площите за засяване се внасят различни минерални торове (фосфорни, а също тъка  и калиеви). Полезен е добре разложен оборски тор, защото  чесънът не може да понася пресния оборски тор.

За площ от 100 кв. метра се препоръчва наторяване с 4 до 5 кг суперфосфат, от 2 до 3 кг амониев нитрат и 1 до 2 кг калиев сулфат.

Преди самата сеитба трябва да  се извърши плитка обработка на почвата при  дълбочина от 10 до 12 см.  И след това се оформят лехите и редовете. Разстоянието между отделните лехи е 40 до 50 см. А между редовете  е от 15 до 20 см.

Скилидките чесън се отделят от главата,  сортират се  и се засаждат на разстояние от 8 до 10 см в един ред при дълбочина от 4 до 6 см.

За 100 квадратни метра площ са необходими около 9 до 10 кг здрави луковици. След като засадите скилидките,  площта трябва да се заравни.

Ако условията са  благоприятни, чесънът ще поникне  след 10 до 15 дни. Чесънът  има повишени изисквания относно влагата в почвата за  формиране и растеж на неговата листна маса.

Летният чесън, засят през втората половина на февруари, ще бъде прибиран  в средата на месец юли. След като луковиците са извадени, те се изсушават, а след това  се съхраняват на сухо и на проветриво място.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.