Лесен трик за белене на яйца, благодарение на който половината от белтъка няма да остане по черупката

0
1179

Толкова е лесно, а и ви спестява много време и нерви

яйца
Толкова е лесно, а и ви спестява много време и нерви

Предвид наближаващите коледно-новогодишни празници и тежките трапези, които се редят, ще ви разкрием лесен трик за белене на яйца, който ще улесни значително домакините.

Вярно е, че Великден все още е далеч, но също така е факт, че варени яйца далеч не се ядат само на този празник. Много домакини залагат на салата, в които присъстват варени яйца за трапезите си за Коледа и Нова година.

Няма никакво съмнение, че яйцата са един от най-употребяваните продукти във всяко домакинство. Често обаче се случва те да се белят много трудно, особено ако са пресни. В такива случаи половината от белтъка остава по черупката, а и никак не е приятно да губите сума ти време в беленето им.

Освен множеството нерви, които губите в тези случаи, то и половината белтък едва ли не отива на вятъра. Дори да успеете по някакъв начин да го отделите от черупката, то яйцето вече не е цяло и ако ви е било нужно за някаква украса, то рундът може да се смята за изгубен.



Оказва се, че никак не е трудно да обелите бързо и лесно сварено яйце, при това без половината от белтъка му да остава по черупката. Именно тук идва онзи малък трик, който ще ви разкрием.

Ще останете приятно изненадани колко лесно може да бъде беленето на яйца

Първо нека отбележим, че като цяло никак не е добра идея да държите яйцата в хладилника, още повече да ги извадите от там и веднага да ги сложите да ги варите. Малцина домакини са наясно с факта, че те не се развалят, ако стоят на стайна температура. Разбира се не говорим за температура от 40 градуса по Целзий, а нормална – между 18-20 градуса.

Това, което трябва да направите, за да улесните значително беленето на яйцето, е да боцнете малка дупчица на по-тъпата му страна. Това може да стане посредством тънка игла или пък на специална игла, която е прикрепена към яйцеварките. След като боцнете с иглата, я вкарайте между 3 и 5 мм. навътре в яйцето.

След като вече сте изпълнили тази процедура, сложете яйцата в тенджера със студена вода и ги сварете на котлона.
Вероятно сте наясно, че ако искате да получите рохко яйце, трябва да го варите около 2 минути, считано от завирането на водата. За по-твърдо сварени яйца, ще са нужни 4 минути, считано от завирането на водата. За нормално твърди яйца, ще са ви нужни 10-тина минути, считано от завирането на водата.

Когато яйцата се сварят, отхлупете тенджерата и я сложете под струята течаща студена вода. Оставете студената вода да тече върху яйцата в продължение на няколко минути и след това ги обелете, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.