Така се прави уникална и много лесна питка с кайма

0
486

Тази питка с кайма става просто великолепна

питка с кайма
Уникална и много вкусна питка с кайма

Предлагаме ви рецептата за уникална питка с кайма. Лесно се прави, противно на очакванията, а става невероятно мекичка, пухкава и вкусна. Доволни ще останете.

За плънката ни трябват 250 грама кайма, две глави лук, 50 грама олио, черен пипер, чубрица и сол на вкус.

А за тестото са ни необходими 500 грама брашно, 20 грама мая, три лъжици кисело мляко, половин лъжичка сода бикарбонат, три лъжици олио, сол на вкус.

Първо трябва да си замесим мекото тесто от маята, брашното, млакото, олиото, содата за хляб, солта и малко водичка. Замесваме тестото и го оставяме за малко настрани, за да втаса.



През това време, докато го чакаме, си запържваме каймата и лука. Пържим, докато не видим, че каймата вече е станала на трохи. После прибавяме към нея чубрицата и черния пипер на вкус.

Втасалото вече тесто го разделяме на две топки, но не еднакви. Едната трябва да е по-голяма от другата. Може да го оформите обаче и на малки питки.

По-голямата от двете топки я взимаме и я разточваме в една намазнена преди това тавичка. Отгоре изсипваме готовата и вкусна плънка, а след това захлупваме с другата разточена кора от тестото.

Непременно прищипваме краищата на двете кори, за да не се разтече плънката при печенето. Набождаме отгоре питката с вилица на няколко места и я пъхаме във фурната да се пече.

Печката трябва да е предварително загрята на 200 градуса, а самата питка с кайма се пече за около 40 минутки. Като видим, че вече е напълно готова, вадим я от фурната, напръскваме я с вода и я завиваме с кърпа.

Така трябва да престои известно време, защото ако я разчупим веднага, ще спадне и няма да е така пухкава, дебеличка и апетитна. Да знаете, че става малка фантазия това чудо и се прави повече от лесно.

Пожелаваме ви добър апетит и да ви е много вкусно на всички!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.