Специалисти разкриха защо не трябва да слагате яйцата на вратата на хладилника. Дори не подозирате колко е опасно!

0
530

Към тях трябва да се подхожда изключително внимателно

 

яйцата
Към тях трябва да се подхожда изключително внимателно

Едва ли има домакиня, която да не е наясно с факта, че яйцата са продукт, който изисква специални грижи.

Поради специалния им състав и баланса на витамините, към яйцата и в частност тяхното съхранение, трябва да се подхожда изключително отговорно.
Те са един от най-често използваните продукти в кухнята.

Специалистите алармират, че традиционния метод за съхранение на яйцата на вратата на хладилника, крие сериозни опасности и е абсолютно грешен.
Учените посочват, че съществуват няколко варианта, които са много по-добри за правилното и по-дълго съхранение на яйцата.

Ако все пак ви е невъзможно да съхранявате яйцата другаде, освен на вратата на хладилника, трябва да знаете, че оптималната им температура на съхранение е между 1 и 3 градуса. В такъв случай те могат да изтраят 30 дни, ако са закупени от магазина и до 90 дни, ако са домашни.



В случай, че съхранявате яйцата при температура от 5 до 10 градуса, то съхранението им не може да е по-дълго от 21 дни.
Съхраняваните при температура 10 и повече градуса яйца, могат да издържат не повече от една седмица.
Добре е да имате предвид, че влажността на въздуха също е от огромна роля и не трябва да надвишава 7%.

В никакъв случай не подценявайте опасността, която ви дебне

Ето къде е най-подходящото място за съхранение на яйцата в хладилника:

Вероятно сте забелязали, че дори производителите им отделят специално място на вратата. Учените обаче са категорични, че това не е най-добрият вариант.
Предупрежденията им се дължат на факта, че срокът им на годност в такъв случай, е значително по-малък. Това се дължи на честото отваряне и затваряне на вратата на хладилника. Отваряйки вратата му, яйцата получават вълна от топъл въздух, която променя химичния им състав.

В този ред на мисли, най-подходящото място за тяхното съхранение, е отделението за плодове и зеленчуци – кутиите, намиращи се на дъното на хладилника.
Температурата там е най-ниска и по този начин ще можете да удължите значително срока им на годност.

Ако възнамерявате да съхранявате яйцата за кратко, можете да ги държите и на средния рафт в хладилника. В такъв случай обаче е добре, те да са в картонена или пластмасова кутия, тъй като яйчените черупки попиват миризмата от останалите продукти, а това може да промени вкуса им.

Преди да приберете яйцата в хладилника, внимателно проверете целостта на черупките им.
Ако имат дори малки пукнатини по тях, това може да ускори значително развалянето им. Всеки е наясно, че само пресните храни са полезни и безопасни за консумация.

Важно!
Преди да пристъпите към приготвянето на яйцата, които сте съхранявали в хладилник, е препоръчително да обработите черупката им с оцет. след това ги подсушете добре. По този начин ще дезинфекцирате повърхността им и ще се предпазите от опасни бактерии, които могат да проникнат в храната, пише jenata.blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.