Току що: Правителството въведе извънредно положение в цялата страна

0
404

Предложението на правителството беше внесено за гласуване днес в НС като извънредна точка. Всички депутати гласуваха въвеждане на извънредно положение

Премиерът Борисов в НС за въвеждане на извънредно положение в цялата страна Сн: БНТ

Без нито един против или въздържал се народен представител, новото извънредно положение е прието от всичките 201 депутата, които бяха в пленарната зала.

Извънредното положение ще бъде за срок от 1 месец. От днес 13 март до 13 април включително.

Първоначалното предложение било за безсрочни мерки. Но тази част от предложението на МС е срещнала опозиция.

В крайна сметка, ако не дай Боже положението се влоши, депутатите винаги могат да гласуват продължение на извънредните мерки.



Бойко Борисов е особено развълнуван от действието на народните представители.

За първи път от много време всички депутати загърбиха своите партийни принадлежности и други амбиции в името на общото благо на народа.

Премиерът Борисов каза, че трябва да се направи актуализация на бюджета. Да бъдат  въведени стимули за всички лекари и медицински сестри, които работят в болниците.

Бойко Борисов подчерта, че ако настоящата криза се задълбочи, загубите за нашата страна ще възлязат на 3 милиарда лева.

До днес случаите на заразени с коронавирус у нас са 23 души и имаме един смъртен случай. В някои страни от Европа броят надхвърли 2000 човека.

През този месец могат да бъдат затваряни университети, детски градини и училища. Спортни, културни и други обществени прояви ще бъдат отменени.

Лицата под карантина ще бъдат проверявани от службите за сигурност. Ако предписанията не се спазват, ще им бъде налагана глоба от 5000 лева.

Предвижва се да бъдат ограничени всички пътувания към страни, които вече са засегнати от коронавируса. Също така ще бъдат обособени чисти летища и коридори, през които ще могат да преминават тирове със стоки, за да не се попречи на доставките.

Премиерът Борисов каза и, че ще разговаря с председателя на ЕК. Ще търсят решение за проблема със затворени граници на страните в Европа. Затворените граници ще попречат на придвижването на българските граждани.

Мерките, предложени от правителството бяха одобрени и от ген. Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.