Христина Котларска разкрива как се е зародил животът

0
529

Тази тема вълнува много хора

Христина Котларска

Какво е имало в началото и докога ще бъде така? Въпроси, които са и изключително любопитни.

Журналистът Христина Котларска и нейният гост ни отвеждат милиарди години назад във времето. Разказват как се е зародил животът на Земята

Проф. Николай Денков от СУ “Свети Климент Охридски” гостува в предаването“Без формат“ на ЕТВ – Хасково.

Той е автор на повече от 170 научни публикации.



Ръководил е повече от 50 международни научни и научно-приложни програми и проекти. От 2014 до 2016 г. е бил зам.-министър на образованието и наука. През 2017 г. е назначен за служебен образователен министър. Изтъкнатият учен гостува в „Без формат“ на ТВ Хасково.

Проф. Денков казва, че има много определения какво представлява животът.

Но две са основните. Първата е, че съществуват биологични единици. Те се състоят от клетки. В тях протичат вътрешни процеси. Но също така тези  единици взаимодействат с околната среда.

Другото важно определение за живота е свързано с информацията. Информацията е закодирана в ДНК на биологичните единици. Науката за момента приема, че информацията идва от адаптацията към околната среда.

Организмите е трябвало да излязат от водата на сушата. Да се адаптират постоянно към новите условия на живот.

Преди около 4 милиарда години Земята се е образувала. Тя изстинала и по този начин се превърнала в подходящо за зараждане на живот място.

100 милиона години по-късно на Земята са се образували сложни биологични клетки.

Науката все още не е напълно категорична по следния въпрос. Дали първите биологични организми са се образували точно тук или са били донесени някъде от Космоса? Под донесени се има предвид пристигнали с падналите на нашата планета астероиди. А в далечното минало те наистина са били много на брой и са обхванали цялата територия на Земята.

Най-първите организми преди милиони години са били едноклетъчни и са приличали на т.нар. цианобактерии. Това са едноклетъчни фотосинтезиращи организми. Такива днес обитават световния океан.

Първите обитатели са се появили преди 3,8 милиона години. Те са били изключително много. И само те са можели да преобразуват наличния въглероден диоксид в кислород. В онези времена не е имало други растения, които да извършват фотосинтеза. А наличният въглероден диоксид е бил в много по-големи количества от сега.

Друга теория за появата на живота на Земята е свързана с твърдението за наш общ прародител. Това твърдение се е зародило, след като са започнали ДНК анализите в различните организми на Земята.

На база ДНК става ясно, че преди 2,7 милиона години не човекът е произлязъл от маймуната. А човекът и маймуната са имали своя общ прародител. И това е т.нар. Лука. Учените условно го наричат по този начин. Нашият общ пръв прародител.

Лука е бил уникален организъм. Можел да синтезира светлина. Да се размножава. Притежавал е около 350 активни гени – синтезирал около 350 различни протеина.

Още непознати и изключително интересни факти ще научите от видеото долу от въпросите на Христина Котларска и от отговорите на проф. Денков.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.