Д-р Валериева дава полезни съвети при летни алергии към насекоми и храни

0
306

Д-р Анна Валериева е алерголог в „Александровска болница“. Специалистът гостува в предаването „Пулс“ на Канал 3. С водещата Гергана Добрева говорят за различните видове летни алергии

Д-р Валериева в студиото на „Пулс“

Най-вече през лятото и по-рядко през останалите сезони от годината хората са подложени на риск от ужилване от различни насекоми.

Това основно са ципокрили – пчели, оси, стършели.

Страшното е, че понякога, докато човек яде плод – слива, ябълка, грозде е възможно да не забележи, че на него или вътре в него има оса. Тя може да го ужили по лицето, по ръката. А по-страшното е, че може да я налапа и тогава да се случи нещо изключително страшно.

При всеки пациент, който е бил ужилен от подобно насекомо, може да се получи рискова ситуация. Но най-застрашени са онези пациенти, които имат доказана алергия от подобен род въздействие.



При тях няма по-малко или по-силно опасно ужилване.

Когато човек няма алергия от ужилване, нараненото място е нормално да се зачерви, да се подуе, да се затопли или да се появи сърбеж.

Хората, които имат непоносимост и са силно алергични към подобен род ужилвания, получават сърбежи на нетипични места. Като под мишниците, в областта на генеталиите. Могат да се появят системни обриви по цялото тяло. Особено на места, на които се наблюдава рехава съединителна тъкан. Това се клепачите, езика, устните.

Странични реакции на организма са гадене, повръщане, водниста диария. Понижено кръвно налягане, което причинява припадъци и може дори да доведе до смърт.

Ако човек бъде ужилен от подобно ципоркило, най-правилно е да потърси медицинска помощ.

Има различни методи за лечение от народната медицина – мазане с чесън, с кал дори с алкохол. Но д-р Валериева обяснява защо всеки един от тези методи не е удачен, даже крие рискове. Какви точно, ще научите от видеото долу.

Друг голям враг през лятото са комарите.

Комарите причиняват локални алергични реакции при пациенти с по-чувствителна кожа. Но те не могат да причинят такива опасности като изброените по-горе ципокрили.

Третият тип алергии са причинени от различни видове храни.

Морските дарове и някои риби дори и в прясно състояние причиняват алергии. Но има храни, които причиняват алергии, когато не са пресни или са стоели дълго време на слънчев огрев.

Още интересни и изключително полезни факти ще научите от видеото долу от въпросите на Гергана Добрева и от отговорите на д-р Валериева.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.