Вадят луксозния кораб след фаталния петък 13

0
510

Помните луксозния кораб Коста Конкордия, за когото петък 13 се оказа фатална дата, а българи проявиха героизъм при спасяване на пасажерите

Този фатален петък 13 се случи през януари 2012 г.

Красивият лайнер, натоварен с пътници от целия свят, заседна около бреговете на Италия.

Корабът потъна, а докато протичаха спасителните операции, се проявиха българите, които работят на лайнера.

Коста Конкордия
Луксозният кораб Коста Конкордия ще бъде разглобена и предадена за скрап

Най-много пътници успя да превози морякът от потъналия кораб Петър Петров, който беше награден от Европейския парламент и беше обявен за европейски граждани със съдействието на г-жа Кристалина Георгиева.



Две години и половина по-късно, споменът за 32-те жертви не може да бъде забравен, а останките на лайнера предстои да бъдат извадени от водите на морето и откарани към Генуа.

Капитанът получи присъда за непредумишлено убийство, понеже се оказа, че не е бил адекватен към момента на трагедията и не е издавал правилните заповеди за действие.

Самата операция ще бъде мащабна, сложна и се провежда за първи път от такъв род.

Ръководител е   Ник Слоун от Южна Африка, научихме от БЛИЦ.

Първо, в кораба ще бъдат поставени камери с въздух, за може да се издигне поне 2 метра нагоре. Тези камери представляват специални контейнери, 30 на брой.

След това, с помощта на здрави метални въжета, останките на луксозния кораб – лайнер, чиято дължина е 300 метра, а теглото му е 115 хил. тона,  ще бъде примъкнат поне 300 метра в източна посока от настоящото му местонахождение.

После ще бъде опасан с 56 вериги, които ще го задържат на новото място, докато бъде удобно разположен, за да бъде подготвян за скрап, уточниха от пресцентъра на морската компания Коста.

Франко Габриели, ръководител на Гражданска защита в Италия каза пред италианските медии, че това е много трудна и рискована операция.

Въпреки това, той се надява в нейния успех, защото морето трябва да бъде почистено от останките на лайнера, а те да бъдат претопени и използвани за други цели.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.