Милиони стават очевидци на мистериозно явление, наречено „прилива на века“ (СНИМКИ и ВИДЕО)

0
363

Изключително мистериозно и рядко явление събра милиони, които да видят със собствените си очи „прилива на века“

Едно тайнствено природно явление събра милиони по Атлантическото крайбрежие на Франция, които искаха да станат свидетели на „прилива на века“. При този суперприлив манастирът, издигнат в чест на Св. Арх. Михаил и носещ името Мон Сен Мишел, се превърна в остров, съобщи новината Асошиейтед прес, цитиран от Вести.

"priliva na veka"
Милиони се стекоха да видят с очите си „прилива на века“

Рядкото природно явление, наречено „прилива на века“, събира туристи от цял свят, които искат да проследят как част от сушата край манастира Мон Сен Мишел се превръща в отделена островна територия. Това се случва по веднъж на всеки 18 години, но винаги впечатлява туристи и гости на религиозното място.

Най-впечатляваща е гледката на „прилива на века“ от Бенедиктинското абатство от 11 век – Мон Сен Мишел, обявено за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО още през 1979 г.

По време на „прилива на века“ , водата се движи на талази с огромна скорост. Само за броени часове тя превърна святото място в остров, откъсна го напълно от сушата, а при отлива хиляди се разходиха по дъното.



"priliva na veka"
С отлива може да ходите по дъното на океана

Това природно явление си има своето разумно обяснение и то е свързано с разположението на Луната спрямо Земята и нейното максимално доближаване до планетата ни. През настоящата година това стана на 21 и на 22 март.

Абатството, носещо името на Свети Архангел Михаил, е построено на скала сред водите на океана. По време на „прилива на века“ водата издига нивото си толкова, че залива сушата около манастира и го отделя като самостоятелен остров.

През далечната 1879 година около манастира Мон Сен Мишел е била издигната дига и през по-голяма част от времето той е полуостров. Но веднъж на всеки 18 години океана изпраща „прилива на века“ и залива равнината около светинята.

"priliva na veka"
Загадъчно, но и внушително е явлението, носещо името „прилива на века“

Тази година, по информация, дадена ни от Франс Прес, „прилива на века“ е бил с коефициент 119, при максимум 120.

Следващото природно явление, носещо името „прилив на века“ се очаква да залее сушата около манастира Мон Сен Мишел през 2033 г.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.