Извънреден брифинг за обстановката в страната

0
102

Новият брифинг започна с актуална информация към момента в страната

По време на последния брифинг здравният министър проф. Ангелов показва графика с добрите резултати

Проф. Ангелов обяви, че наложените пендамични мерки дават резултат.

За сега единствено в 3 области на България се наблюдава по-висока степен на заболяваемост. Трите области са в червената зона. Това са Плевен, Кюстендил и Враца.

В зоната с оранжев цвят остават 19 области. А 6 са преминали в жълтата зона. Това са Монтана, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград и Смолян.

Здравните власти отчитат, че най-ниска е заболяваемостта в област Търговище, а най-високата е отчетена в Кюстендил.



За изминалото денонощие са отчетени нови 598 случая с Ковид-19. Голяма част от заболелите са на средна и висока възраст. Само 23-ма заболели са тийнейджъри на възраст под 19 години.

Членовете на оперативния щаб са доволни. Те изтъкват как резултатите ясно показват, че мерките, които се прилагат в страната са най-правилните.

Здравният министър издаде 3 нови заповеди.

Можете да се запознаете с тях ТУК.

Относно предстоящите избори на 4 април 2020 г., доц. Кунчев обяви, че здравните правила вече са изготвени.

Задължително ще трябва да бъдат имунизирани лицата, които ще участват в подвижните (мобилните) избирателни секции. Тези лица ще ходят на адреси и ще се срещат директно с болни от Ковид-19 или поставени под карантина поради различни причини.

Освен личните предпазни мерки – маска и ръкавици, те трябва да бъдат имунизирани, защото ще влязат в директен контакт с болни и заразени с коронавирус.

Няма да бъде задължителна ваксинацията за лицата, които ще бъдат членове на изборни секции. За тях ще бъде достатъчно да носят необходимите предпазни средства и да използват редовно дезинфектанти.

За момента само Австрия е въвела изискване да не се използват шлемове и обикновени маски, а от маските с по-голяма защита.

Доц. Кунчев обясни, че има малки шлемове, които се поставят само на устата и не дават никакъв резултат.

От Световната здравна организация са потвърдили, че и обикновените хирургични маски са добри и предпазват от заразата, ако бъдат поставени правилно на лицето.

По тази причина за момента няма да бъде въведено изискване у нас да се използват само маски с по-голяма степен на защита.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.