НС прие плана на здравния министър за предстоящите избори

0
135

Страната остава в епидемична обстановка до 30 април 2021 г.

Планът на здравния министър беше приет днес в НС Сн:  parliament.bg

Здравният министър изготви план за провеждане на безопасни парламентарни избори на 4 април 2021 г.

Планът беше внесен в НС за гласуване. Днес беше гласуван отново и окончателно приет от народните представители.

Един от особено важните моменти е свързан с гласуването на лицата, които към момента на изборите са болни от коронавирус или са под карантина.

За целта е необходимо поне 3 дни преди деня на изборите тези лица да направят заявка. РЗИ ще извърши проверка и ще разпореди имената им да бъдат извадени от списъците и да бъдат включени в нов списък.



Тези лица ще могат да упражнят своя глас с помощта на мобилна урна на място. Служебните лица, които ще обслужват тези граждани задължително трябва да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19.

Министерският съвет (МС) обезпечава изборния процес с необходимите средства за защита – дезинфектанти, маски, шлемове, ръкавици и други. Разходите за тях ще бъдат включени в план-сметката за предстоящите избори. Така както до сега са били осигурявани завеси за тъмните помещения, химикалки, печати, урни и други, писа parliament.bg.

НС прие предписанието на здравния министър в избирателните секции обслужването на гражданите у нас и в чужбина да не се извършва от по-малко от 3 души. Максимален брой не е фиксиран. Той зависи от броя на лицата, които гласуват в една секция по избирателен списък.

Днес здравният министър участва в извънреден брифинг. Актуалната обстановка в страната по отношение на Ковид-19 можете да научите ТУК.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.