Важно за всички, които продавате и купувате автомобили

0
50

НС прие на първо и на второ четене новите промени в Закона за движение по пътищата

Възползвайте се от новите възможности, когато сте продали вашите автомобили Сн: ФБ

Основният нов акцент в Закона се отнася за следното.

До сега, когато човек купи лек автомобил, трябва да го регистрира на негово име в “Пътна полиция”.

Практиката показва, че не са малко недоброжелателните купувачи. Те не правят съответната регистрация. По този начин в КАТ се приема, че колата се води на името на продавача.

Това води след себе си различни негативни последици. Ако например новият собственик направи катастрофа, от КАТ ще търсят отговорност от предишния собственик. Освен това ще бъдат начислявани и данъци.За да няма подобни проблеми, депутатите решиха проблема така.

Ако сте продали вашия лек автомобил до 27 декември през 2017 г. можете сами да отпишете колата си в КАТ. По този начин ако новият собственик съзнателно или не, не е регистрирал автомобила в КАТ, вие няма да носите отговорност.

За целта до края на 2023 година трябва да подадете заявление в “Пътна полиция”. Прилагате копие от нотариалния акт за покупко-продажба, който е заверен от нотариус.

Служителите в КАТ служебно ще отпишат превозното средство от вас и ще го впишат на новия собственик. Това действие се извършва след като е изтекъл законовият срок за прехвърляне на собствеността в “Пътна полиция”.

Още информация по въпроса ще научите от видеото долу с репортаж на Нова ТВ.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.