Честит празник на 7 март! От понеделник променяме хранителния си режим

0
201

Датата 7 март е важна за всички православни християни

Месни заговезни (7 март) поставят началото на подготовката за предстоящия Велик пост преди Възкресение Христово – Великден Сн: ФБ

Според календара на БПЦ за 2021 г. на този ден честваме Месни заговезни.

Наричат деня още Неделя месопустна. Защото се яде за последно месо.

Това е последният ден, в който вярващите, които са решили да спазят Великия пост преди Великден, консумират не само месо, но и колбаси. Вярващите ще започнат да консумират месо след края на постите през 2021 г. чак на 2 май 2021 г.

Според старите традиции на Месни заговезни семействата посещават своите кумове. Носят баница и печено пиле, вино и ракия.



От понеделник 8 март до неделя 14 март се храним с млечни храни и с яйца. В неделя празнуваме Сирни заговезни. А понеделник 15 март е първият ден от Великия пост.

Първата седмица от Великия пост е изключително важна. През нея се спазва възможно по-строг пост. Консумира се оскъдна храна. По възможност да не се готви с олио. В края на седмицата вярващите се причестяват. Спазват нормален пост през останалите дни.

На Разпети петък 30 април се спазва възможно най-най-строг пост. На Разпети петък е бил разпънат праведният Иисус Христос на Кръста на Голгота. Той изтърпява невиждани унижения, душевни и телесни страдания. Чрез пролятата кръв на Най-праведния, човечеството се изчиства от натрупаните до тогава грехове.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.