Имате болки в стомаха и в корема? Ето как правилно да ги излекувате

0
84

Последните медицински изследвания са категорични

Болките в стомаха и в корема се дължат и на проблеми с нервите

Ако имате болки в корема и в стомаха, лекувайте своите нерви.

Изглежда, че спазмите в корема винаги идват неочаквано. Дали обаче е така? В крайна сметка всяко „поведение“ на нашето тяло се дължи на някаква причина. За стомашно-чревните спазми не винаги е очевидно.

Храносмилателни проблеми: винаги ли става въпрос за хранене?

Спазмите в стомашно-чревния тракт са неволно рязко свиване на гладката мускулатура, придружено от забележим синдром на болка. Спазмите се проявяват предимно с болка в различни части на стомаха или червата. Спазъм на гладката мускулатура може да бъде предизвикан от различни заболявания. Това са гастрит, колит, заболявания на жлъчния мехур и бъбреците и т.н. Поради това при редовни спазми е необходимо да се консултирате със специалист, който ще диагностицира и предпише лечение.



При липса на сериозни проблеми, причината за спазми в стомаха, като правило, разглеждаме неправилното хранене. Природата на спазмите обаче е разнообразна и не се ограничава само до неправилна диета. Има една фраза, която е известна на мнозина от детството, че „всички болести са от нервите“. По отношение на спазмите в стомаха, това е сто процента справедливо. Стресът като отговор на човешкото тяло на пренапрежение, негативни емоции или просто на монотонна суета е една от основните причини не само за спазми, но и за съпътстващи симптоми: киселини и оригване, запек или диария, метеоризъм или гадене.

Освен това често стресът провокира неподходящо хранително поведение, което води до по-сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт, които бяха споменати по-горе.

Притеснение и безпокойство, тъга и униние, гняв и гняв – всички тези емоции удрят стомашно-чревния тракт като цяло. И няма нищо изненадващо, ако стомаха или червата реагират на нервно напрежение със спазми.

Защо се случва това? Факт е, че храносмилането се контролира от нервната система. В стресова ситуация работата му се нарушава и се проявява под формата на неуспех между свиването и отпускането на мускулите, включително в храносмилателния тракт, и следователно в работата на жлезите, отговорни за храносмилането. Количеството на стомашния сок, жлъчката, панкреатичните ензими (трипсин, липаза и др.) също се променя.

В допълнение, мозъкът дава сигнал за освобождаване на хормоните на стреса кортизол и адреналин в кръвта, което също влияе негативно върху функционирането на храносмилателната система, променяйки количеството на освободените ензими и следователно хранително поведение. Характерно е, че тези хормони действат върху хората по различен начин: някой е напълно лишен от апетит, докато при някой, напротив, те причиняват преяждане. В резултат на това някои отслабват от преживявания, докато други „борят стреса“, като правило с висококалорична и далеч не здравословна храна. В резултат на това получавате пълен „букет“ от стомашно-чревни разстройства, включително спазми.

Как да решим храносмилателните проблеми?

Спазмите, както всеки друг проблем, винаги са по-лесни за предотвратяване, отколкото за лечение. И ако причината за това разстройство е стресът, тогава, колкото и грубо да звучи, трябва да сведете до минимум факторите, които го причиняват. Изпълнима физическа активност, позволяваща ви да облекчите нервното напрежение, масаж, дихателни практики и медитация, разходки на чист въздух, занимаване с любимото ви хоби – има много възможности, които помагат да поддържате душевното си състояние.

Правилното хранене, разбира се, е в основата на добре координираната работа на стомашно-чревния тракт. Разнообразна диета, богата на хранителни вещества, от които тялото се нуждае, пет хранения на ден на малки порции, спазване на режима на пиене (поне 1,5 – 2 литра вода на ден), старателно дъвчене на храна. Това са прости принципи, които помагат да се избегнат храносмилателните проблеми, писаха в британската преса. Но бързата храна, леки закуски, изобилие на бързи въглехидрати в диетата (сладкиши, лимонада и алкохол, бял хляб), и животински мазнини са директен път не само до спазми, но и до тежест в стомаха, подуване и гадене .

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.