Британската кралица отпразнува два повода днес

0
951

Единият е ежегоден, а вторият е извънреден

Британската кралица реже празничната торта с церемониалния меч Сн: ФБ

По традиция втората събота на юни е официалният рожден ден на британския монарх.

Традицията вече е на няколко века. Без значение кога е истинският рожден ден на монарха, през втората събота на юни той празнува със своите поданици.

Месец юни е избран заради английския климат. Почти винаги по това време на годината пече слънце или поне е достатъчно топло.

Тази година държавният рожден ден на кралица Елизабет Втора не беше отбелязан както през изминалите години.



Миналата година заради К-19. Тази година заради втория повод.

А именно срещата на страните от Г7 в Англия.

Ако тази официална среща на най-високо равнище не се беше състояла, кралицата трябваше да приеме военния парад в Лондон или в замъка Уиндзор като миналата година.

Пред Тауър днес – Тауър бридж се вижда в далечината Сн: ФБ „В 13 ч. представителните артилерийски части изстреляха 62 топовни салюта от Тауър за отбелязване на официалния рожден ден на Нейно величество Кралицата“

В Лондон преди парада цялото кралско семейство тръгва с карети от Бъкингамския дворец до огромния плац, на който дефилират военни от всички части на Бритнаската армия.

След това семейството се прибира с каретите обратно в Бъкингамския дворец. Излизат на големия балкон, за да наблюдават изтребителите от Британските ВВС.

Най-интересното е, че изтребителите изпускат пушек в бяло, червено и синьо като цветовете на британския флаг, който наричат още Юниън Джак. И гледката на живо е изключително вълнуваща.

Около замъка Тауър с топовни салюти отбелязват рождения ден на монарха. Днес тази традиция отново беше спазена. Вижте снимката горе.

Заради срещата на Г7, днес кралица Елизабет Втора, заедно с принц Чарлз и Камила, с принц Уилям и херцогиня Кейт се намират в Корнуол. В градската ботаническа градина кралицата даде начало и на проекта „Eden“.

По традиция Елизабет Втора получи празнична торта. Този път церемониално разряза тортата с огромен меч. И британците се чудят защо използва рицарския атрибут, с който ръкополага в рицарство своите поданици, когато получат ордени на британската империя. Вижте на първото видео. А на второто видео ще наблюдавате как изтребителите изпускат трицветния дим в небето през 2019 г. Гледката е вълнуваща.

 

*****

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.