Проф. Александрова обяви новите постковид синдроми

0
293

Резултатите са постигнати след изследване на повече от 50 000 пациенти

Проф. Александрова говори за новите постковид синдроми Сн: ФБ

Проф. Радостина Александрова е вирусолог от БАН.

През изминалите месеци проф. Александрова често гостува в различни ТВ предавания. Тя коментира основната тема в нашето съвременно общество – Ковид и Омикрон.

Хора, преболедували К-19, продължили да се оплакват от следните постковид синдроми. Това са задух, умора и т.нар. мозъчна мъгла.

Задухът е естествено да се появи, защото К-19 атакува белите дробове. Задухът се отнася за онези пациенти, които са преболедували в по-лека форма. Защото тежките форми на К-19 се превърнаха в пневмонии.



Умората до известна степен се дължи и на притока на кислород. Кислородът навлиза в тялото през белите дробове. А след това от тялото се отделя въглероден двуокис (въглероден диоксид).

Когато дробовете са увредени, те не могат пълноценно да приемат кислород и да изтласкват вън въглеродния двуокис.

Другият постковид синдром е мозъчна мъгла. Това е състояние на мозъка, когато органът не може да изпълнява своите нормални функции.

Симптомите на мозъчна мъгла са липса на концентрация. Трудно запомняне на информация. Разсеяност. Психическо изтощение. Понякога мозъчната мъгла може да бъде съпроводена с главоболие, обяснява проф. Христо Кожухаров. Проф. Христо Кожухаров е началник на Втора психиатрична клиника при УМБАЛ „Света Марина“ в град Варна.

Проф. Александрова коментира и Омикрон.

Тази зараза също не трябва да се подценява. Той се разпространява с около 6 пъти повече от К-19, писа kmeta.bg.

Най-често заразата се разпространява в семейството. Особено уязвими са хората със съпътстващи заболявания, писа credoweb.bg.

Ваксините за момента са най-добрата защита. Третата ваксина гарантира възможности за справяне с Омикрон в пъти повече. Не случайно вече е позволено бустерната доза да се постави само 3 месеца след втората игла. А не след 6 месеца, както беше уговорката през лятото на миналата година.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.