Какъв е ефектът на аминокиселините

0
218

Какъв е ефектът на аминокиселините

В човешкото тяло присъстват стотици химични съединения, сред които са аминокиселините. Определят се като градивна частица на протеина, който е добър “познайник” на трениращите в залата и на професионалните спортисти. Освен за постигането на добри физически резултати на фитнес ниво, те се свързват още и с десетки здравни ползи, което ги превръща в хранителна добавка номер едно, подходяща за широк кръг от хора. 

Какво представляват аминокиселините 

Преди да прибегнем до приемане на дадена хранителна добавка под формата на прах или таблетки, трябва да се запознаем в детайли с нейното предназначение и очаквано действие. За суплементи, като аминокиселините, може да се каже, че имат пряко отношение към развитието на мускулатурата, поддържането на здравословни нива на кръвното налягане, синтеза на колаген, потискането на апетита, бързото възстановяване след тренировъчна програма и др. В естествен вид можем да ги открием в храни като пилешко, риба, соя, яйца, мляко, извара и др. 

Аминокиселини

На какви видове се делят 

Аминокиселините се делят на два основни вида според техния синтез – заменими и незаменими. Вторият вид не се произвежда самостоятелно от тялото и е добре да си ги набавим чрез външни източници, като консумираната от нас храна в ежедневието и специални за целта суплементи. Заменимите се синтезират от организма, като те се наричат още и полуесенциални. Ето кои веществата попадат във всяка една категория: 



  • заменими (полуесенциални) – към тях можем да причислим аланина, карнитина, цистина, глутаминовата киселина, пролина, сирина и много още други; 
  • незаменими (есенциални) – тук попадат аргининът, левцинът, изолевцинът, треонинът, триптофанът и др.; 

Има и трети вид аминокиселини – условно заменими. При някои групи хора те се превръщат в незаменими, а именно при бременните жени, малките деца и лицата с нарушен обмен на веществата. Към тази категория можем да отнесем елементи като глутамин, аргинин, торозин и др. 

Какъв е ефектът от приема им под формата на добавки 

Готовите формули с аминокиселини са добър начин да осигурим на тялото си тези така важни градивни вещества, без които здравето ни ще “виси на косъм”. Ефектът от редовния прием на хранителни добавки се състои в по-добро общо състояние, по-добри тренировъчни резултати и отличен тонус през целия ден и не на последно място – по-бързо възстановяване на силите след изтощителен престой във фитнеса. Подходящи са за мъже и за жени, а в някои случаи и за деца. 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.