Въвеждат нови временни противоепидемични мерки на територията на България

0
368

МЗ публикува новата Заповед

Въвеждат отново противоепидемични мерки у нас Сн: ФБ

Новата Заповед на МЗ е РД-01-384/09.08.2022 г.

Здравният министър въвежда временни противоепидемични мерки в цялата страна.

Заповедта влиза в сила от 11 август 2022 г. и ще важи до 18 август 2022 г.

Според новата Заповед всички лица трябва да носят еднократни или многократни маски, докато се намират в аптеки, оптики и в лечебните заведения. Маските стават задължителни при пътуване в обществения транспорт – автобуси, тролейбуси, влакове.

Изключение има само за децата до 6-годишна възраст.

Спазване за задължителна дистанция от 1,5 метра не само на закрити, но и на открити места, където има струпване на много хора. Дистанцията не важи за членовете на семействата.

Всички обществени помещения трябва да бъдат проветрявани редовно. Работодателите са длъжни да осигурят дезинфектанти за ръце. Да направят инструктаж на техните работници и служители.

Въвеждане на дистанционна форма на работа или с гъвкаво работно време, в онези фирми и компании, в които е възможно. Целта е да не се струпват много хора на едно място.

Не трябва да бъдат допускани до обществени помещения граждани, които имат температура, главоболие, кашлица, затруднено дишане и хрема.

Персоналът в специализираните институции, които предоставят социални услуги за деца и възрастни, трябва да бъде проверяван ежедневно за К-19. Служителите, които покажат симптоми на К-19 не трябва да бъдат допуснати до тяхното работно място. Тези лица задължително посещават лекар и спазват препоръките до пълно клинично оздравяване.

Със съдържанието на Заповед РД-01-384/09.08.2022 г. можете лично да се запознаете ТУК.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.