Честит велик празник на 23 септември!

0
286

Почитаме великите  Божии чудеса

На 23 септември праведната Елисавета заченала Свети Йоан Предтеча, който е изобразен до неговите родители,  Сн: ФБ

Едно от тях е станало на 23 септември – зачатието на Свети Йоан Предтеча.

Или както трябва да бъде наричан най-правилно – Свети пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен.

В далечното минало в град Хеврон живеел праведен свещеник на има Захарий. Неговата съпруга Елисавета била братовчедка със Света Анна. Света Анна е майката на Пресвета Богородица.

Светите Захарий и Елисавета били смирени и праведни хора.  Те живеели според всички наредби и заповеди Господни. Обаче имали огромна мъка. Вече достигнали до напреднала възраст, а нямали деца.



Вече били загубили всякаква надежда да станат родители. Но въпреки това продължавали да се молят усилено на Бога да стори и с тях чудо. Да ги дари с дете, както в древността се случило с престарялата Сарра.

Един ден, докато служел в храма, Ангел Господен се явил до праведния Захарий. Казал, че е архангел Гавриил и е изпратен от Всевишния да го уведоми, че неговите молитви и тези на праведната Елисавета са чути. Тя ще зачене с помощта на Светия дух и ще роди син.

Както казал Ангелът, така и станало.

Праведната Елисавета била бременна в шестия месец. Свети архангел Гавриил отново пристигнал на Земята. Този път бил изпратен при Дева Мария. На нея донесъл благата вест, че ще зачене непорочно от Светия дух и ще роди Онзи, който ще спаси света.

След като чудото се случило, Дева Мария отишла при своята родственица Елисавета. Искала да сподели своята радост с нея.

Когато Дева Мария поздравила роднините си, малкият Йоан в утробата на Света Елисавета започнал да се движи. Светото писание казва, че разпознал гласа на Божията майка.

Света Елисавета родила. Празнуваме великия ден на 24 юни – Рождение на Свети Йоан Предтеча. Щастливата майка кръстила новороденото бебе Йоан, както заръчал Свети архангел Гавриил.

След него се родил и младенецът Иисус Христос.

Цар Ирод знаел за древното предание, че ще се роди Царят на царете. Затова наредил всички момчета, които били родени наскоро да бъдат убити.

Малкият Йоан също бил заплашен от гибел. Неговата майка Света Елисавета избягала с момченцето и се скрили в една пещера. Така бил спасен. За да може да изпълни своята мисия на Земята. Да проповядва идването на Месията. Да бъде кръстник на Иисус Христос във водите на река Йордан.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.