Как да изберем цимент – съвети за правилния качествен състав и маркировката 

0
165

Как да изберем цимент – съвети за правилния качествен състав и маркировката

 

 

Важен етап в изграждането на къща е изграждането на основата. От нейното качество зависи надеждността и издръжливостта на сградата. И тук не можете без цимент. Досега този дълготраен материал не е намерил достойна алтернатива. В изобилието от производители и марки е много важно да намерите правилния продукт. Затова сега ще говорим за това какъв вид цимент е и как да го изберем.

Технология на производство

Технологията за производство на цимент е на няколкостотин години. Оттогава остарелите машини бяха заменени от модерно оборудване, появиха се багрила и добавки, но същността си остана същата.

Съставът на цимента включва варовик и глина, които преминават през процес на многократно раздробяване и смесване. В зависимост от метода на производство (сух, полусух, мокър, комбиниран) суровините се навлажняват или сушат в варели.



И в двата случая следва изпичане в пещ при температура 1400-1500 градуса. Клинкерът, получен след синтероване, се смила на фин прах, като се добавят добавки, които подобряват характеристиките на цимента.

Маркиране

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при закупуване на цимент, е неговото етикетиране. По него може да се прецени предназначението, състава и свойствата. В съответствие с GOST 31108 има 5 вида цимент:

  • CEM I – Портланд цимент (PC)
  • CEM II – Портланд цимент с минерални добавки
  • CEM III – Портланд шлаков цимент (SHPC)
  • CEM IV – с пуцолан
  • CEM V – композит

 

Следва съдържанието на легиращи елементи, изразено с буквите „А“ (6-20%) или „В“ (20-35%) и кодирането на добавките (Sh – шлака, G – gliège и др.). Краят на маркировката е цифровото обозначение на класа на якост и буквата на скоростта на втвърдяване.

Разновидности

Днес можете да намерите около тридесет до четиридесет вида цимент, които се различават по компоненти, физични, механични и експлоатационни качества. Условно всички марки могат да бъдат разделени на общостроителни и специални.

 

Общо строителство

Общият строителен цимент представлява повече от 90% от общото производство. Още повече (99%) се отчита от портландцимента. Подходящ е за производство на стоманобетонни конструкции, приготвяне на зидарски разтвори и производство на тротоарни плочи. Най-добрият вариант за индивидуален разработчик е PC M500 (клас на якост 42.5).

Портланд шлаков цимент, както подсказва името, съдържа клинкер, гипс и шлака. Силните му страни са ниска цена, бавно втвърдяване, повишена устойчивост на топлина и влага. Подходящ за конструкции, разположени във влажна среда, под земята.

Специален

Чрез регулиране на състава, добавяне на минерални и органични вещества към него е възможно да се получат специалните му степени от обикновен цимент. Изброяваме само няколко от тях:

  • Пластифицирани. Благодарение на въведените повърхностно активни пластификатори, той се отличава с обработваемост, тиксотропност, устойчивост на корозия и плътност. Намира приложение в строителството на хидротехнически съоръжения, пътища.
  • Хидрофобен. Характеризира се с хигроскопичност, което опростява процеса на съхранение на цимент във влажни условия. Широко разпространен при облицоване на външни фасади на сгради.
  • Бързовтвърдяващ. Бързо втвърдяваща смес, която започва да се разширява, когато се втвърди. Използва се там, където са установени строги изисквания за хидроизолация, устойчивост на пукнатини и счупвания.

Критерии за избор

Един обикновен потребител често се сблъсква с въпроса кой цимент да избере. Отговорът на него може да бъде няколко правила за закупуване на качествен материал.

Външен вид

Добрият продукт може да бъде идентифициран визуално. Ако на снимката портланд циментът има блатен, жълтеникав оттенък, това е знак за не най-добрите суровини. Нека уточним, че говорим само за „чист” цимент без добавки.

Характеристики

Тъй като има много видове цимент, е необходимо да се вземат предвид техните характеристики. Сред основните характеристики на цимента:

  • Сила. При изграждането на високи сгради е по-добре да спрете на марките M600, а за ниско строителство са подходящи M400 и M500.
  • Изискване за вода. Това е обемът вода, необходим за приготвяне на разтвора. В повечето случаи тя варира в диапазона 22-28%.
  • Устойчивост на температурни промени. Висококачественият цимент във втвърдена форма лесно понася повтарящи се цикли на замразяване и размразяване. Ако материалът е лош, тогава водата вътре увеличава обема си с 8% при замръзване. Това води до пукнатини и разрушаване на зидарията.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.