Ето защо телата на мумиите не са чудотворни мощи

0
181

Мумифицирани тела на хора и мощи на светците

Каква е разликата?

И в двата случая става въпрос за плът, която е запазена.

Но каква е разликата?

Има разлика и тя е съществена.



Раката с чудотворни мощи на Света Петка, Сн: ФБ

Мумифицирането е акт на човешко действие. С помощта на различни химически препарати мазнината в тялото се стопява. Получава се суха маса, която е в състояние да оцелее десетки векове. Като стане въпрос за мумии, веднага в съзнанието изникват египетските мумии на фараони и други знатни люде от Древен Египет.

В по-нови времена мумифицирането се нарича балсамиране. По този начин е съхранено тялото на Ленин, на руския лекар и учен Николай Пирогов. Неговото име носи болница „Пирогов“ в София.

Тялото е съхранено нетленно, благодарение на различни субстанции, които са били инжектирани в него. За разлика от неугледния вид на египетските мумии, съвременните балсамирани тела са запазили своя вид на живи заспали хора.

Когато става дума за нетленни мощи на светци, там няма човешка намеса. Пипала е само Божията ръка.

Нетленни са останали телата само на избрани праведници. Със своя достоен живот,  безкористно служение на Бога и на хората, те са спечелили Божието благоговение телата им да останат нетленни. Но не само това. Мощите вършат чудеса. Затова вярващите им се кланят.

Чудеса са започвали да се случват на местата, на които някои от светците били погребани. Така са били откривани и немалко от техните забравени гробове. А вътре телата се оказвали напълно съхранени, благодарение на Божията промисъл.

Нетленни са телата на Свети Йоан Рилски Чудотворец в Рилския манастир. На Света Петка в румънския град Яш и на Свети Димитрий Басарбовски в Букурещ. На Света Филотея Търновска в румънския град Куртеа де Арджеш.

На хирурга Свети Лука Кримски и на Свети Серафим Саровски в Русия. На Свети крал Стефан Милутин (в храм Света Неделя в София). На Свети Ефрем Нови в Гърция. На   още безброй много добре познати светии.

Нетленните мощи притежават огромна сила. Затова от тях вземат миниатюрни частици, които вграждат в иконите и съхраняват в мощехранителниците. И тези едва забележими парченца свята плът са в състояние да лекуват, да спасяват от беди, да помагат за решаване на различни проблеми.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.