20 години по-късно: ДАНС върна открадната древна маска, БГ меч краси корицата на престижно списание (ВИДЕО)

0
266

Две изключително позитивни новини, които ни карат да сме горди българи. ДАНС намери и върна открадната рядка маска, а меч украси корицата на престижно чуждо списание

Както научаваме от статистическа справка, в целия свят има само 3 такива екземпляра, а единият отново е в България, след като беше откраднат по наистина ужасен начин преди 20 години, припомниха от Фактор.БГ.

Древната маска, която играела ролята и на шлем и е оценена на 2 милиона евро, е открадната от историческия музей в Пловдив преди 20 години, след като охранителят, който се опитал да спре крадците, бил сериозно прострелян.

Маската през месец април 1995 г. била експонирана сред други ценни предмети, които крадците не са взели, вероятно защото само тя е била на прицел.

След това следите на въпросната маска се губят.



maska
Уникалната маска е от 1 век сл.Хр.

Благодарение намесата на ДАНС, уникалната в световен мащаб маска е върната обратно чрез главния прокурор Сотир Цацаров на директора на пловдивския музей  доц.  Костадин Кисьов.

Тя е заключена на сигурно място, коментират от музея.

Освен, че въпросната маска е една от 3-те в целия свят и е оценена толкова скъпо, тя е открита при разкопки в далечната 1905 г. (преди 110 години) в Пловдив.

Изработена е в Рим, но е била притежание на важен филипополски аристократ, който слагал маската по време на големи тържества и на паради.

Върху косата на човешкото лице  е апликиран елегантен сребърен венец с лаврови листа. Лицето и  ушите на маската са изработени от тънък лист сребро.

От ДАНС не дават подробности във връзка с издирването и връщането на въпросната уникална маска, но се коментира, че била част от колекцията на колекционер от Швейцария.

Заловени са и 4-ма родни иманяри, които са образували престъпна група.

************

mech
Корицата на списанието и викингският меч от РИМ – Добрич

Втората не по-малко любопитна новина е, че викингски меч, който е откупен от историческия музей в Добрич и е част от постоянната експозиция на музея, се появи на корицата на престижно списание за археология.

Мечът е наистина уникален, защото след реставрация и   вторичен оглед със скенер, се вижда златен пръстен на меча.

Освен това самият меч е в отлично състояние, за разлика от други средновековни мечове, които са начупени, докато се престояли векове под земята.

За мечът говори директорът на РИМ – Добрич Костадин Костадинов.

Той обясни, че когато Византия започва финалната си офанзива срещу България, викинги идват в България, защото участвали в бойните действия.

Войната продължава от  960 г. до 1018 г.

Ако България не е паднала под византийско робство, днес нашата страна щеше да има изключително силно влияние не само в Европа, но сблъсъкът между двете големи империи – Византия и България, се отразява зле на България.

Видеото изгледайте  ТУК.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.