Днес е ден на траур (ВИДЕО)

0
398

Днес е ден на траур. В паметта на България остават запечатани много зловещи и кървави събития

Едно от тях е кървавият атентат  в „Света Неделя“, който  трудно може да бъде забравен, затова е ден за траур.

Годината е 1925. В Царска България под въздействие на болшевишкия СССР  се правят опит след опит да бъде ликвидиран цар Борис Трети и елита на страната, за да може техните места да бъдат заети от комунистите.

Един такъв опит остава завинаги в новата история на България, защото насилствено и нагло е отнет животът на повече от 150 невинни хора, станали жертва на подло съчинен заговор, а повече от 500 човека са ранени.

След Септемврийското въстание, организирано от БКП през 1923 г., Върховният съд на Царство България забранява действието на политическата партия, но тя продължава да съществува нелегално и търси поводи за мъст.По Черно море в Царство България се прибира Петър Абаджиев, който бил на обучение в СССР.

traur-sveta-nedelja
Ден на траур в памет на жертвите от атентата в „Света Неделя“

Той вербува Петър Задгорски – клисар в храма „Света Неделя“ и с неговото знание на тавана на църквата е качен експлозив – 25 килограма.

Той трябвало да бъде взривен с помощта на въже, дълго 15 метра, за да може атентаторите през това време да избягат от храма.

Следващата стъпка е да бъде убита високопоставена личност, на чието опело в храма „Света Неделя“ да се събере целият български елит и на куп ликвидиран, заедно с цар Борис Трети.

На 14 април 1925 г. нарочно е убит генерал Константин Георгиев. Опелото му е насрочено за 16 април 1925 г.

Това е денят на страшното комунистическо отмъщение.

По време на опелото саркофагът с тленните останки на генерал Константин Георгиев са преместени по-напред и след него министрите също влизат по-навътре в църквата.

Затова след избухване на взрива те оцеляват, а сред загиналите са предимно военни, които останали малко по-назад.

Цар Борис Трети в този момент не бил в храм „Света Неделя“ и затова оцелява.

Това било безбожно поругаване на храм Божий, което не остава ненаказано.

След грозния кървав атентат, заради който има ден на траур,  царската полиция залавя атентаторите и те са обесени. Само един от тях успява да избяга.

Още исторически подробности можете да прочетете ТУК, както и да изгледате видеата долу.

*******

В днешния ден за траур през храм „Света Неделя“ минават хиляди столичани, да запалят свещ и да се поклонят пред паметта на жертвите.

Панихида в памет на подло убитите висши български офицери, министри, общественици и други  граждани ще бъде извършена от Негово светейшество патриарх Неофит  в храм „Света Неделя“ през следващата седмица, защото по време на Светлата седмица след Възкресение не се прави помен за душите на починалите, коментират от Светия синод.

Поклон пред паметта на жертвите от кървавия атентат в „Света Неделя“, осъществен на 16 април преди 90 години!

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.