Иван Звездев приготвя лозови сарми в два варианта

0
383

Прекрасна рецепта

Чудни са тези лозови сарми на Иван Звездев

Лозовите сарми могат да бъдат постни – само с ориз и подправки. Могат да бъдат приготвени и с кайма.

Българският топ кулинар предлага неговата рецепта за постни лозови сарми.

За да изпълните тази рецепта, първо трябва да нарежете на ситно кромид лук и моркови.

В тиган загрявате мазнина и запържвате подготвените зеленчуци за 1/2 минута.



Предварително сте измили ориза и го добавяте при зеленчуците в тигана.

След още 1/2 минута  добавяте подправките – сол и домати. Наливате топла водичка и оставяте на тих огън продуктите да се задушават.

Всеки един лозов лист слагате върху дъска за сгъване с лъскавата част надолу.  В средата слагате по една или две чаени лъжички ориз.

Завивате на рулце от широката към острата част на лозовия лист. Страните на листа прегъвате, за да не излиза вън плънката.

Готовите свити сарми слагате в тенджера и ги заливате с гореща вода. Водата трябва да бъде един пръст над сармите. Посолявате с 1/2 чаена лъжичка сол и поливате с 2 супени лъжици олио.

Върху сармите в тенджерата слагате чиния, за да ги притиска. Захлупвате тенджерата с капак. Слагате на котлона. Когато водата заври, намалете котлона на по-ниска степен. Оставяте сармите да се задушават още 25 до 30 минути.

Готовите сарми изваждате от тенджерката с решетъчната лъжица.

Ако искате вашите лозови сарми да останат постни или веган, не им приготвяйте сос. Ако за вас няма проблем сармите да не са напълно пости, с бульона ще им приготвите сос.

За соса в купа смесвате киселото мляко с брашното и с едно яйце. Сместа слагате в тенджерка. Наливате два черпака от получения бульон при варенето на сармите. Бъркате непрекъснато с тел. Оставяте сместа да заври.

При нужда посолете допълнително. С така приготвения сос поднасяте вашите вкусни лозови сарми.

Не пропускайте видеото долу от култовата българска топ кулинарна поредица Кухнята на Звездев – La Cocina Búlgara. Ще разучите нагледно цялата рецепта за вкусните лозови сарми.

Както винаги и сега българският топ кулинар дава още изключително полезни кулинарни съвети. Те са необходими за всяко едно домакинство.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.