БГ учени показват нещо неподозирано досега, пазено като световна тайна! (СНИМКИ)

0
334

БГ учени от БАН ще направят истински фурор с това, което ще представят по случай 25 години от изстрелването на „Хъбъл“

Само след броени дни у нас ще се случи огромно по своята важност събитие в световната наука. То ще бъде организирано по случай четвърт век от космическото явление – изстрелването и извеждането в околоземната орбита на телескопа „Хъбъл“. Това събитие ще стане на 25 април 2015 г.

В София специално за този повод ще се проведе лекция на един от най-известните български учени – астрономи проф. дфн Илиан Илиев от Института по астрономия към Националната астрономическа обсерватория към Българската академия на науките, съобщи БЛИЦ.

hubul
Снимка, направена от „Хъбъл“
hubul
Неземна красота цари в открития Космос

„Гвоздеят на програмата“ ще бъде поставен в края на дискусията, когато за пръв път у нас ще бъде показано нещо, което е пазено в световна тайна.

Това е широкоформатно изображение, дадено ни от Американската космическа агенция НАСА, от Европейската космическа агенция и Южната Обсерватория на Европа.



Българските учени от Института по астрономия и Националната астрономическа обсерватория към Българската академия на науките са били избрани да представят това тайнствено изображение за пръв път у нас, като това събитие ще стане едновременно в 60 страни по целия свят.

hubul
Благодарение на „Хъбъл“ знаем какво се случва в далечното небе
hubul
Това е „Хъбъл“

Един от най-мощните космически телескопи – „Хъбъл“ е изстрелян в околоземната орбита през далечната 1990 година, на 25 април, от совалката „Дискавъри“. Неговото огледало е с впечатляващия диаметър от 2,4 метра.

Този телескоп е създаден по съвместен проект между Европейската космическа агенция и НАСА. Той носи името на един феноменален учен – Едуин Хъбъл, който има огромен принос при изследването на галактики и защитава тезата за Големия взрив.

Към момента телескопът „Хъбъл“ разкрива тайните на Космоса на всички учени и астрономи от цял свят, които се занимават с изучаване на необятната Вселена.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.