ЧИД на 27 март!

0
152

Честито на всички, които празнувате и своя рожден ден!

На 27 март почитаме Света Матрона Солунска, Сн: ФБ

На 27 март почитаме Света Матрона Солунска.

Млада ревностна християнка, която не е много популярна.

От нейното житие, включено в книгата „Жития на светиите“, съставено от архимандрит д-р Атанасий Бончев и Левкийски епископ Партений, научаваме следната информация.

Света Матрона останала сираче и била принудена да работи като слугиня в дома на евреин в Солун.  Жената на евреина постоянно унижавала девойката Матрона, защото била християнка и изпитвала силна вяра в Христа. Еврейката правела опити да накара Света Матрона да се отрече от Христа и да започне да ходи в синагогата. Но смирената Матрона служела безропотно на своята господарка. Не обръщала внимание на обидите и на нейните хули. Тайно продължавала да се моли на Господ Иисус Христос и да ходи в църквата.



Един ден господарката еврейка разбрала, че Света Матрона тайно посещава църквата  и я запитала защо не ходи в синагогата. Матрона смирено отговорила, че живият Бог се намира  в християнската Църква. От еврейската синагога Той сам се е отказал.

Вбесена от този смел и дързък отговор, еврейката набила Света Матрона. Затворила я в тъмна и студена стая. Оставила девойката вързана. На следващия  ден открила  момичето развързано. Самата Матрона била на колене и се молела на Бога.

Господарката ставала все по-яростна срещу младата християнка. Продължила да прилага това наказание още няколко дни. Накрая  гладът и побоят уморили смелата девойка.

Смъртта не укротила гнева на еврейката. Господарката грабнала тялото на Светата мъченица. Хвърлила го на улицата от втория етаж на къщата.

Християни от Солун прибрали тялото на младата мъченицата и го погребали с почести.

Наскоро след погребението епископ Александър научил, че на гроба на Светата праведница започнали да се случват чудеса. Затова издигнал храм в нейна чест.

А злата мъчителка еврейка била настигната от Божия гняв. Паднала на улицата и се пребила. Мястото било същото, на което изхвърлила тялото на Света Матрона.

Имен ден на 27 март празнуват всички с имената  Матрона, Матей, Матео, Матеа, както и рядко срещаните имена  Матута, Махе, Махю, Махира. Света Матрона Солунска е покровител и на град Барселона.

Друга светица с името Матрона е Света Матрона Московска и Петербургска. Нейната памет почитаме на 2 май.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.