Христина Котларска и Иван Ванков запознават с Сhаt GРТ 4

0
179

Изключително полезна информация

Новото модерно време на изкуствения интелект все повече навлиза в нашия живот.

В студиото на „Новото познание“ по ЕТВ Хасково гостува Иван Ванков – консултант в сферата на високо технологични проекти.

Иван Ванков и Христина Котларска в полезен разговор за СhаtGРТ 4, Сн: ФБ

GРТ представляват клас трансформър модели. Тези технологии съществуват вече 7-8 години. Иван Ванков представя следния пример. На една машина се дава някакво изречение. Една произволна дума се скрива и питат машината да познае коя е тази липсваща дума. И машината наистина прави опити да я познае. Трильони пъти продължават опитите за разгадаване. И в един момент т.нар. трансформър модел започва много добре да разпознава думите.

Сhаt GРТ е голям модел, който е настроен да се държи като чат робот. Той умее изключително добре да имитира човешки разговор като спазва контекста. Може да отговаря на въпроси като спазва тяхната логика. И разполага с цялата възможна информация в интернет. Някога я е прочел и я е запомнил. Например, можете да го попитате кой е бил президентът на Мексико през някоя година и ще получите правилния отговор.



Правени са опити и те дали положителен резултат, че моделът може да бъде военизиран. Което само по себе си е опасно, защото малка група от хора могат да го използват за лоши неща – масови атаки, обществени безредици, манипулиране на мнение и други. Затова предстои регулация.

Едно полезно приложение. Моделът получава текстове с американското законодателство. И след това го питате какви данъци трябва да платите като му се дават конкретни параметри на човека. За отрицателно време изкуственият интелект ще направи съответните изчисления и ще даде отговор. На един реален човек ще му коства много време, усилия и четене, докато направи съответните изчисления.

Не пропускайте видеото долу на ЕТВ. От въпросите на Христина Котларска и от коментарите на Иван Ванков ще научите изключително интересни и полезни факти за Сhаt GРТ 4 и за неговото приложение.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.