Как да подредим уредите в кухнята си

0
195

Как да подредим уредите в кухнята си

Обзавеждането на кухнята, включва не само мебелите, но и уредите. Важно е да организирате пространството си максимално добре, за да можете да постигнете ред, красив интериор и прилежен облик на помещението. За да успеете да организирате стаята си едновременно практично и функционално, трябва да помислите за подредбата на уредите, които ще позиционирате в нея. 

Защо е важна подредбата на уредите в кухнята?

Подредбата на електроуредите във вашата кухня е задача, която не касае само естетиката на помещението. Извършвайки правилен план за разположение, вие ще си освободите пространство, което дори не сте предполагали, че притежавате. Това е много полезно и практично за домакинствата с малки кухненски помещения. 

Друга важна особеност на разпределението касае устойчивостта и експлоатацията на самите електроуреди. При грешно поставяне на хладилника до печката, вие рискувате функционалността им. Защо? 



Ако вашите електроуреди не са за вграждане, а са свободностоящи, съществува риск. Разходът за ток ще бъде увеличен, а с него ще се намали работата на процесора и ще се понижи функционалността на хладилника. Препоръчва се този уред в кухнята да не бъде поставян в близост до други такива, които излъчват голямо количество топлина. 

Как трябва да бъде извършено разположението?

Има няколко основни уреда, чието присъствие в кухнята е почти задължително. Те осигуряват възможност за поддръжка, хигиена, обработване на хранителни продукти и приготвяне на ястия. Всеки един от тези важни компоненти може да се открие достъпно във физическите и онлайн магазините. Това са:

  1. Хладилник – както вече беше споменато, позиционирането на хладилника е деликатна задача. Най-подходящ начин за извършване на това разпределение, е ако е в свободностояща форма, да бъде поставен в близост до кухненските шкафове или самостоятелно, възможно най-далеч от печката или микровълновата. В случай, че използвате вградени електроуреди за своята кухня, това правило не е задължително, защото именно модулите за вграждане предпазват. Дори и в този случай, за най-подходящо се счита, разстоянието между двата компонента да бъде минимум 5 см.

    В случай, че използвате допълнителен хладилник или отделен фризер, можете да поставите тези електроуреди с хладилни агенти в близост, като отново се препоръчва разстоянието да бъде поне 5-10 см.

    Ако разполагате с малко пространство, най-подходящата възможност за подреждането, е да поставите хладилника и печката на протиположни стени. В случай, че квадратурата е прекалено малка и нямате възможност за такова разпределение, използвайте солидна изолация, за да удължите живота на уредите си.

2. Печка

Разположението ѝ трябва да бъде в близост до шкафовете с провизии, но възможно най-далече от хладилника. Ако използвате вградена фурна и котлони отделно, можете да ги поставите на удобно за вас място. Много често потребителите на вградени кухни избират фурната да бъде поставена високо, на нивото на тялото, за да може лесно да се наблюдава процесът на готвене и да бъде достатъчно далече от досега на деца. 

3. Съдомиялна

Най-често съдомиялната се поставя в близост до мивката. Причината за това, е че те използват един източник на водоснабдяване. Избягвайте да я позиционирате в близост до печката, а ако това се налага, следва да бъде на поне 40-50 см от нея. Можете да я вградите в шкаф или да я позиционирате свободностояща. 

4. Абсорбатор

Неговата функция е да отдръпва миризмите и парите по време на готвене, за да не се увеличава влажността в кухненското помещение, защото това може да доведе до негативни последствия, като поява на плесен, мухъл. Най-правилното разположение, е над готварската печка. В зависимост от вида на абсорбатора, монтажът може да бъде стенен или островен за тавана. 

5. Микровълнова фурна

Препоръчително е да избягвате позиционирането ѝ в близост до фризер, хладилник или съдомиялна. Най-подходящо е тя да бъде поставена върху плот или модулна система от кухненски шкафове.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.