България се сдоби с още един православен храм: Честита духовна радост!

0
210

Честито!

Честита нова придобивка на МГУ!

Мечтата на цялото ръководство вече е реален факт.

Най-новият български православен храм в МГУ, Сн: Светият синод на БПЦ

Преди една година беше начената кампанията за събиране на средства за параклис в двора на МГУ (Минно-геоложкия университет) „Свети Иван Рилски“.

С помощта на спонсори средствата бяха осигурени и параклисът вече е факт. Параклисът е свързан със 70-годишния юбилей на  МГУ. Един прекрасен юбилеен подарък за всички преподаватели и студенти.



Името също не е избрано случайно. Параклисът се нарича „Свети Иван Рилски“ по няколко причини. Свети Иван (Йоан Рилски Чудотворец) е небесният закрилник и покровител на България и на българския народ. Той покровителства и минерално-суровинната индустрия на България. Покровител е и на Минно-геоложкия университет.

Параклисът беше официално осветен с тържествен водосвет от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит.

Преди една година точно Белоградчишкият епископ Поликарп освети основния камък за бъдещия параклис. Постави в основите на храма капсула с послание до бъдещите поколения. Заедно с икона на Свети Иван Рилски, която е дарена от проф. дтн инж. Цоло Вутов.

Не пропускайте видеото долу. Ще станете свидетели на освещаването на най-новия български православен храм у нас.

Екипът на topactualno.com честити най-новата придобивка на всички преподаватели и студенти на МГУ! Пожелаваме Ви Свети Иван Рилски да Ви дава енергия за нови творчески и професионални успехи!

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.