5 ползи от изкупуването и обработката на скрап

0
93

Освен за околната среда, преработката на боклука в скрап допринася положително и за развитието на икономиката. Вижте как

В своята ежедневна дейност човекът все повече се затрупва от отпадъци, които замърсяват природната среда. Как да се отървем от тях – това е въпросът, който все повече занимава съвременните хора. Един от начините, при това успешен и нетрудоемък, е тяхното рециклииране и преработка.

За да се превърне един отпадък в скрап, той трябва да претърпи следните процеси:

  • Като начало, генерираният от дейността на хората и производството отпадък трябва да бъде събран и откаран до специални депа, в които сеизвършва негово сортиране. Това означава, че отпадъците се отделят в зависимост от вида материали, от които са произведени. Това могат да бъдат хартия, метали, пластмаси и пр.
  • Вече сортираани, отпадците се изхпращат за преработка. Тя от своя страна също зависи оттипа материал, от който е съставен отпадъкът. От хартията след прералотката се получава отново хартия, която може да се използва н не по-малко пълноценно от новата хартия. Металните отпадъцш се претопяват в леарни и получените заотовки също могат да влязат в употреба на металургичната промишленост. Пласмасовият  боклук се разтробява, птопи и пресова и  и някои видове влизат в употреба ва нови пластвасови изделия.
  • Процесът на производство на нови продукти от старите отпадъци е известен като рециклиране. Той заема много важно място в опазването и пестенето на природни ресурси. От старите материали се произвеждат нови, но използваната за това енергия е много по-малко от необходимата за  производство на същите продукти от нови суровини. Едновременно с това се освобождава място на депата за отпадъци за натрупващите се нов боклук.

Какви са ползите от изкупуването и обработката на скрап?

Справянето с боклука по такъв цивилизован начин, какъвто е привръщането  в скрап, е полезно на първо място за опазвеното на околната среда, но има и голям икономически ефект.



Ползите от получаването на скрап от боклуците могат да се класифицират така:

  1. Полза за околната среда: Как? От получения след обработка на отпадъците материал могат да се произвеждат стоки, за които не са експлоатирани природни ресурси. Обработката на скрап намалява нуждата от нови суровини от природата. Оттам намалява замърсяването на заобикалящата ни среда.
  1. Икономия на енергия: Ако за производството на една машина например се използва преработен от отпадъците материал или т.н скрап, ще е нужно по-малко количество енергия, отколкото, ако предварително се произведе новата суровина, а след това от нея – въпросната машина. Този пример красноречиво показва как преработката на отпадъците спестява енергия, при производството на която се отделят немалко колчество парникови газове. Те от своя страна водят до замърсяване на въздуха.
  1. Полза за икономиката: Преработката на боклука на скрап си е по същество една нова индустрия. За да се развива тя, е необходима работна ръка. Ето ти ги новите работни места, които се създават в полза на хората. Производителите на скрап от своя страна пестят разходи и регистрират почалби.
  1. Икономиката използва по-малко ресурси: Тази ресурсна ефективност късо ще дължи на рециклирането на скрап. Използват се по-малко суровини, удължава се живота на метериалите.
  1. Не на последно място – намаленият обем на отпадъците допринася за икономия на площ за изхвълянето им. Сметищата не са най-приятното място околовсяко населено място, но са жизнено необходими, за да поемат всичкия боклук, генериран от населението. За ихвълянето и управлението на този боклук се хабят немалко средства от общия бюджет на общенете. Спестените пари могат да се ползват за социално подпомагане, култура, спорт и други обществено-полезни дейности.

Къде да предадем старите си вещи – излезли от употреба ел.уреди от домакинството, старата си кола, която вече не е в движение, и прочее метални предмети?

За целта  просто трябва да потърсим в интернет кое е най-близкото депо за събиране на метални отпадъци и коя фирма го експлоатира.  Водеща в бранша в България е софийската фирма Норд Холдинг. Нейните площадки за събиране на скрап могат да се открият на много места в страната. Предметът на дейност на фирмата е да събира, преработва и да търгува с метални отпадъци.

След създаването си през 1995 година компанията бързо си спечелва име на безспорен лидер на пазара с метален скрап в България.  Напоследък все повече се увеличава дейността й и в сферата на цветните метали, като пазарният дял при тях вече достигна 16 на сто. Още информация за компанията можете да откриете на сайта www.nordholding.bg.

Източник на изображения: Pixabay

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.