Проф. Рангелов разкрива как сега разгадават неподозираните тайни на Вселената 

0
211

Сензационни разкрития

Проф. Бойко Рангелов говори за телескопа Джеймс Уеб и за новите открития във Вселената

Известният и обичан проф. Бойко Рангелов гостува в предаването  ”Извън шаблона” по ТВ СКАТ с автор и водещ  проф. Георги Илинчев Попов.

Двамата професори разкриват какво е било видяно с помощта на телескопа Джеймс Уеб. Телескопът Джеймс Уеб е кръстен на  ръководителя на НАСА от 1961 до 1968 г. При неговото управление САЩ изготвя своята програма да изпрати човек на Луната.

С помощта на телескопа драстично са променя представата на учените и на любителите за Вселената.

Този телескоп е уникален. Неговите размери са като трабант, а цената му е 1 милиард. Понеже в него е монтирана възможно най-модерната оптика. Тази оптика притежава възможно най-добрата и прецизна  разделителна способност.Неотдавна телескопът Джеймс Уеб засне цял облак с раждането на нови звезди. Явлението е направо феноменално.

Той регистрирал наличието на черни дупки в отдалечени галактики, обяснява проф. Бойко Рангелов.

Вселената не е чак толкова стара, че да започне да се свива обратно. Има възможност тя да се разширява.

Към момента ние познаваме едва 5 процента от Вселената. Останалите 95 процента са тъмна материя и тъмна енергия. Ние въобще не знаем какво точно представляват.

Не пропускайте видеото долу от култовата поредица ”Извън шаблона”. От въпросите на проф. Георги Илинчев Попов и от отговорите на проф. Бойко Рангелов ще научите интересни и любопитни факти за Вселената.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.