Земетресение отчетоха днес у нас с нов епицентър

0
248

Информацията е подадена от БАН

Днешното земетресение е отчетено в района на Пловдив, Сн: ФБ

Днес земетресение със сила 4.1 по скалата на Рихтер регистрираха в района на град Пловдив в 14:48 часа.

По-точно до село Калековец, което се намира на 14 километра от Пловдив.

Преди труса е имало тътен, съобщиха от БТВ.

Днешното земетресение е било усетено по високите етажи на жилищни и обществени сгради. Затова директори на учебни заведения и учители накарали децата да излязат извън класните стаи. Изчакали 15 минути да се появят вторични трусове, след което учениците са били прибрани отново в клас.



За щастие няма сигнали за пострадали хора или животни. Кметът на Пловдив коментира, че този трус е „усетен хоризонтално“.

От БТВ припомнят, че земетресения в тази част от страната се случват, но не са толкова често явление. Последното земетресение там е отчетено през  2020 г. и е имало  магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер. През 1928 г. там е отчетено едно от най-мощните земетресения в региона, а именно  със сила 7.0 по скалата на  Рихтер.

На 8 октомври 2023 г. беше регистрирано земетресение в 07:26 часа със сила 3.0 по скалата на Рихтер в западна посока от град Девин, писа Дарик.

Предишните земетресения бяха все с епицентър град Симитли.

Отчетените трусове бяха повече от 80 на брой. Но те бяха слаби – техният магнитуд не надвиши 4,0 по скалата на Рихтер.
Някои от земетресенията бяха усетени в Благоевград и в околните селища. Но повечето от тях бяха засечени единствено от чувствителната апаратура на БАН.

На 17 септември 2023 г. земетресение със сила 3,0 по скалата на Рихтер бе регистрирано в района на град Костенец, съобщиха от Нова Тв и от Дарик. Трусът бе отчетен в 14:16 часа. Неговата дълбочина беше 9 километра.

За щастие нямаше нанесени материални щети.

Молим се на Господ с неговата милост да ни пощади от мощни земетресения. Да няма разрушени сгради и катаклизми. Да няма пострадали хора, селскостопански животни, домашни любимци, дори бездомни животни.

Защото по света продължават да се случват ужасни и страховити земетръсни катаклизми. Да не се случват на територията на България.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.