Свети Йоан Рилски вече си има още един храм в България: Честита духовна радост!

0
133

Честита духовна радост!

Най-новият български храм носи името на Свети Йоан Рилски чудотворец, Сн: Светия Синод на БПЦ

На 26 ноември 2023 г. с благословията на Негово Светейшество патриарх Неофит, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан освети най-новия храм с името на  Свети Йоан Рилски Чудотворец.

Храмът е издигнат в с. Мировец, общ. Търговище.

В освещаването се включиха архиерейският наместник на Търговишка духовна околия ставрофорен иконом Славчо Проданов. Предстоятелят  на храма протойерей Димитър Байков, заедно със свещеник Венцислав Георгиев, писа Георги Великов в bg-patriarshia.bg.

Екипът на topactualno.com  честити новата духовна придобивка на  всички жители и гости на село Мировец.



И Ви пожелаваме  Свети Йоан Рилски чудотворец да ви пази от беди! Да Ви даде здраве и прекрасни поводи за честване в новия храм!

На 23 септември  2023 г. жителите на село Бинкос в общ. Сливен осветиха своя нов храм, който носи името на Свети Йоан Предтеча и Кръстител.

На 23 септември 2018 г. кметът на селото Минко Банков възродил събора. На този ден Православната църква чества зачатието на Свети Йоан Кръстител и Предтеча. Така името само се появило и при новия храм.

И в тяхното село Господ вече има свой дом. В него ще се черкуват. Ще се кланят на Всевишния и ще търсят неговата помощ винаги, когато имат нужда от духовна сила.

Теренът за строежа е предоставен от общината. През 2019 г. Сливенският митрополит Иоаникий освещава мястото за този нов православен храм в село Бинкос на 23 септември. Изграждането на новата църква става поетапно в продължение на 4 години. Средства за това богоугодно дело осигуряват дарители. Ценна е и финансовата помощ на община Сливен. Местните жители се включват в издигането на храма и със собствен труд. Изографисването на „Свети Йоан Кръстител” е дело на зографа Живка Вълкова. Дърворезбата на красивия църковен иконостас е дело на талантливия резбар Йордан Русев.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.