Иван Звездев приготвя чушки с боб  и постни зелеви сарми

0
105

Страхотни са

Иван Звездев приготвя най-вкусните чушки с боб и сарми

Подходящи за празничната трапеза за Бъдни вечер, по време на всички пости  и не само.

За да приготвите пълнени чушки с боб е необходимо да накиснете боба в студена вода и да го оставите 10 до 12 часа да престои така, за да го сварите по-бързо и по-лесно.

Но можете да използвате и сварен боб от буркан.

Отцеждате накисналия боб от водата и го заливате със студена вода, която го покрива. Слагате го да се заври и след 2-3 минути отново го  отцеждате.



Пак го слагате в тенджера и  наливате 2-3 литра студена вода. След като кипне отново,  оставяте го  да се свари за 45 до 60 минути.

Сушените чушки слагате в купа и ги заливате със студена вода. След 2-3 часа те  са омекнали и са готови за пълнене.

Течността от тяхното киснене  запазвате, препоръчва Иван Звездев.

Морковите и праза нарежете на дребно.

Загрявате олио и слагате зеленчуците, които запържвате за 1 минута. Добавяте всички подправки и след 20-30 секунди слагате и сварения боб. На слаб огън разбърквате за една-две минути. С тази смес пълните чушките. Готовите напълнени чушки нареждате в съда за готвене – подходяща тенджера или глинен гювеч и ги поливате с още 2-3 с.л. олио.

Заливате ги с течността, в която са киснали  сушените чушки.

Гювечът се затваря. Слага се в студена фурна, загрява се до 180ºC и след достигане на тази температура, чушките се пекат за 40 минути.

За постните сарми Нарязва се на дребно праз и морков. Оризът се измива добре. Орехите се мелят на дребно. В голям тиган се загрява олио и в него се запържват праз и моркови за една минута.

Разбърква се, слага се ориз и пържи на умерен огън докато стане прозрачен, за около 1- 2 минути. Тогава се слагат дребно нарязаните орехови ядки.

След една минута се поръсват с червен пипер, чубрица, малко сол и черен пипер. Налива се 200 мл. гореща вода и 200 мл. зелев сок. На тих огън се оставя ориза да поеме водата.

В средата на зелев лист се слага 1-2 с.л. от полуготовия ориз.

Завиват се сарми, които се редят в тенджера със затворената част надолу.

Налива се вода, която трябва да покрие сърмите и 2 с.л. олио. Поръсва се с 1 ч.л. червен пипер и сармите се покриват с плитка чиния.

Варят се около 40 минути на тих огън под капак.

Не пропускайте видеата долу от култовата българска топ кулинарна поредица “Кухнята на Звездев – La Cocina Búlgara”.

Както винаги досега българският топ кулинар дава много и все полезни кулинарни съвети. Те са необходими за всяка домакиня.

Екипът на topactualno.com пожелава на всички добър апетит и наслада, докато си хапвате и се наслаждавате на тези  вкусни чушки с боб и постни зелеви сарми.

***

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.