Иван Звездев приготвя най-лесната и чудно вкусната

0
1935

Страхотна е

Звездев

Българският топ кулинар научил тази рецепта от домакини от Момино село, общ. Раковски.

В дълбока купа изсипвате брашното. Правите кладенче по средата. Яйцата счупвате като  като отделяте един от жълтъците за намазване преди печене и посолявате.

В друг съд разбърквате маята и захарта. Когато  се разтворят,  оставяте ги  5 минути и ги  сипвате в купата с брашно. Замесвате  тесто като добавяте около 400 милилитра  топла вода – с температура 30 градуса по Целзий и разбърквате, за да получите средно меко тесто.

Разрязвате го на 4 части и омесвате всяко едно от парчетата поотделно. Покривате тестото с кърпа, докато втаса. Отнема  около 45 минути.



Разточвате всяко едно парче на кора с големина на тавата, в която ще печете болярската пита. В отделен съд разтопявате маслото. Намаслявате тавата, поръсвате дъното с брашно. Поставяте първата кора като намазвате обилно с масло. Повтаряте действието и с останалите кори.

Увивате на руло четирите кори, като ги издърпвате и усуквате леко. Завивате тестото на геврек и го оставяте в тавата да втаса. Намазвате го  с масло, за  да не изсъхне. След 60 минути тестото ще увеличи своя обем като изпълни тавата. Тогава го намазвате с жълтъка, който отделихте и който е смесен с 1 чаена лъжичка  вода.

Поръсвате със сусам и слагате тавата  в предварително загрята на  200 градуса по Целзий  фурна в ниската част. Печете там  10 минути, след което  намаляте температурата на 170 градуса по Целзий  и печенето трябва да продължи още 30 минути. След това вашата болярска  пита е готова.

Не пропускайте видеото долу от култовата българска топ кулинарна поредица “Кухнята на Звездев – La Cocina Búlgara”.

По този начин ще разучите нагледно всички подробности за приготвянето на  страхотната болярска пита.

Както винаги и сега Иван Звездев дава много и все полезни кулинарни съвети. Те са важни за всяко едно домакинство.

Екипът на topactualno.com  пожелава на всички добър апетит и наслада, докато си хапвате от тази вкусна болярска пита по препоръка на Иван Звездев!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.