Свети пророк Илия ще има нов храм у нас

0
2839

Чудесна духовна новина!

Първа копка за новия храм в Марино поле

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, иконом Павел Милушев – архиерейски наместник в град Петрич, свещниците Иван Янчев, Борис Попов, Георги Добрев, дяконите Тодор Царев, Илия Ризов и Димитър Златинов отслужиха първо водосвет, а след това беше направена и първата копка за новия храм.

Това духовно събитие се състоя на 23 януари  2024 г. На този ден БПЦ почита  Свети  Павлин Милостиви, епископ Нолански (353-431). Той е приеман за „баща“ на църковните камбани.

Празникъйт достави незабравима радост за жителите на  село Марино поле, в Петричка духовна околия. Тези хора са предприели действия за нов храм отпреди 10 години.

През 2022 г. Общинският съвет (ОбС) в град Петрич приема промяна в статута на 2 имота в центъра на село Марино поле. Тяхната обща  площ е 3026 квадратни метра.  Промяната в собствеността е от от публична в частна общинска.  През есента на 2023 г. тези терени са дарени на Неврокопска Света  митрополия, за да бъде извършено строителството на този храм, уведомиха от Светния синод на БПЦ.



На събитието  присъстваха кметът на селото г-н Кирил Цапаревски. Кметът на община Петрич г-н Димитър Бръчков, заедно с дарителя на храма г-н Георги Динков, председателят на Общинския съвет (ОбС) г-жа Светла Данаилова и народният представител г-н Костадин Стойков.

Денят на Свети пророк Илия по традиция е празник на село  Марино поле. Обясни в своето слово митрополит Серафим. Затова и храмът ще носи името на великия пророк.

Кметът на селото благодари на митрополит Серафим като припомни, че през изминалите  години Неврокопската Света митрополия и Общината на град   Петрич са си помагали в реализацията и на други обекти, като построяване на новите православни храмове в село Струмешница, в село Ръждак и в  Първомай, припомниха от bg-patriarshia.bg.

Всеки, който желае, може да стане съпричастен с това богоугодно дело като дари средства или строителни материали.

Средствата превеждайте по следната банкова сметка:

IBAN: BG38 STSA 9300 0002 9221 13

BIC: STSA BGSF

Банкова сметка в Банка ДСК – град Ямбол

МОЛ: Христина Дюлгерова

Тел.: 0888 121 770

Ако решите да доставите материали, разговаряйте с кмета на селото г-н Кирил Цапаревски. Можете да се свържете с него чрез kcaperevski@petrich.bg или на тел. 0879 990 741.

Екипът на topactualno.com  пожелавана на жителите на село Марино поле скоростно да съберете необходимите средства за храма, да го издигнете в най-скоро време и да посрещате в него  светлите празници!

Не пропускайте и видеото долу на NET plus.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.