Суперлуна ще изгрее на небето тази нощ! (ВИДЕО)

0
267

Уникалното явление, наречено Суперлуна, ще бъде най-яркото и голямо пълнолуние в перигей за настоящата 2014 година

Суперлуна ще изгрее на небето тази нощ. Уникалното явление, наречено Суперлуна, ще бъде най-яркото и голямо пълнолуние в перигей за настоящата 2014 година. Естественият спътник на Земята тази нощ ще изглежда с повече от 15% по-голям и с над 35% по ярко осветяващ, тъй като ще бъде съпроводен с пълнолуние по време на достигането на Луната до точката с най-голяма близост до Земята, а именно на около 356 900 км. Тази сензационна новина бе разкрита от National Geographic и цитирана от actualno.com.

суперлуна
Суперлуна ще изгрее тази нощ

Учените наричат явлението Суперлуна с научното название пълнолуние в перигей. Това е състоянието, при което земният спътник преминава до Земята в най-голяма близост, по време на движението си по орбитата на планетата ни, която е с яйцевидна форма.

Луната се движи около Земята за период от 28 дни. В различните й фази, на спътника ни се появяват сенки, които Земята хвърля върху повърхността й и затова тя изглежда с форма от тънък сърп до кръгла Луна, когато е в пълнолуние. Учените обаче са открили, че въпреки фазите й да се повтарят всеки месец, орбитата й се променя с течение на времето.

Днес ще имаме възможността и щастието да наблюдаваме едно тайнствено явление, при което ще изгрее на небето Суперлуна. Всяка година имаме възможността да видим как Луната попада в перигей по време на своето пълнолуние. За текущата 2014 г. ставаме свидетели как нощното небе ще бъде озарено от Суперлуна цели пет пъти – два през първия месец от годината, на 01 и на 31 януари, в нощта на 11 юли, на 10 август и на 9 септември.



Астрономите допълват, че освен на Суперлуна, тази неделя ще се радваме и на дъжд от метеорити. Учените съветват всички, които искат да се насладят на този уникален и вълшебен космически спектакъл и да си пожелаят нещо сред дъжд от падащи звезди, да излязат на открито, далеч от светлинките на градовете, за да видят в целия му блясък предстоящия звездопад.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.