БГ астроном е откривател на най-отдалечената планета

0
747

Най-отдалечената планета от Земята беше открита от български астроном през 2003 г. Това е огромно постижение за световната наука

БГ астроном откри най-далечната планета

Тази мистериозна планета е кръстена OGLE-TR-56b и е отдалечена от Слънцето на 5 000 светлинни години, защото е разположена в съзвездието „Стрелец“.

Тази планета дълги години се е крила от погледите на астрономите, докато не попаднала в полезрението на българския астроном Димитър Съселов.

Проф. Димитър Съселов е роден в София през 1961 г.

Неговият баща е арх. Димитър Съселов, а дядото също се казва Димитър Съселов. Той е известен с множеството исторически публикации и книги на тема прабългари.



Проф. Димитър Съселов Трети  се дипломира в СУ във факултета по физика. Докато следва, Димитър Съселов публикува научни материали по астрономия в различни международни издания и получава покана да специализира в Торонто (Италия).

Младият български учен Димитър Съселов (Dimitar Sasselov) получава втора международна покана – да стане професор в Харвард, където от 1999 до 2003 г. работи като главен лектор на Департамента за астрономия. Един изключително уважаван ерудит в чужбина, затова заслужава и нашето българско уважение.

планета
Проф. Димитър Съселов отри най-отдалечената планета
Димитър Съселов
Книга, написана от Димитър Съселов

Освен като  преподавател, проф. Димитър Съселов се занимава и с изследователска работа. Той разработва специален метод за търсене на планети, наречен „транзитен метод“.

Благодарение на този транзитен метод и с помощта на огромния телескоп Кеплер, проф. Димитър Съселов и неговият екип успяват да открия множество непознати до момента планети, които наподобяват на Земята.

По мнението на изтъкнатия астроном, само в нашата Галактика се намират поне 100 млн. планети, които имат размерите на Земята.

През 2003 г. проф. Димитър Съселов открива най-отдалечената от Земята планета, писаха в сайта  bulgaria681.

Димитър Съселов
Друго изследване на Димитър Съселов

Проф. Димитър Съселов е изключителен оптимист и е убеден, че до няколко години астрономията ще направи такива разкрития, с които ще изуми човечеството и неговият мироглед.

В момента изтъкнатия български учен проф. Димитър Съселов   е директор на Центъра по астрофизика „Смитсониън“ към университета на Харвард.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.