Така се прави чудната запеканка на баба (ах, че вкусно, пък и лесно)

0
1227

Вкусната запеканка на баба е идеална, както за основно ястие, така и за мезенце

Какво по-хубаво от уханната и вкусна кухня на баба?! Каквото и да си говорим, нейните рецепти са най-апетитни и уханни – толкова, че няма наяждане. Днес ще ви споделим една от любимите си рецепти за запеканката на баба, която се приготвя бързо и лесно.

Трябват ни само чаша прясно мляко, 2 лъжици масло, но може и олио, четири яйца, глава карфиол, около 400 грама сирене, около 300 грама кашкавал, един килограм картофи, щипка сол и щипка черен пипер. Това са продуктите, а сега започваме да майсторим нашата вкусотия.

запеканка
Убийствено вкусната запеканка на баба – лесна и бърза рецепта

Обелете и нарежете на филийки картофите, а карфиола разделете на малки китчици и заедно ги пуснете да поврат във вряща и подсолена вода. Бланшираме ги за няколко минути и после ги подреждаме в леко намаслената тавичка.

Започваме да ги подреждаме на пластове – първо пласт картофи, после пласт натрошено сирене, пласт карфиол и така отново, докато не ни свършат всички тези продукти. Стараем се обаче най-отгоре да завършим с последен ред картофи, за да могат вкусно да се препекат във фурната.



Прясното мляко смесваме заедно с разбитите яйца и с тази така получена хомогенна смес поливаме ястието си в тавичката. Накрая намазваме леко с част от маслото или капваме няколко капки олио, след което слагаме да се пече в предварително загрятата фурна.

След около половин час запеканката ни е вече почти готова и е време да поръсим отгоре щедро с настъргания кашкавал. Отново оставяме във фурната, докато кашкавалът се разлее и придобие онзи неустоим и апетитен вид.

След това вадим, сервираме и… дано не сме на диета, защото от запеканката на баба отказване няма. Да ви е сладко!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.