На Преображение Господне слагате специална трапеза

0
995

Преображение Господне е един от великите християнски празници, защото на този ден Иисус Христос разкрива своята истинска божествена същност

Според текстовете в Библията, лично Иисус Христос отвел трима от своите най-близки ученици –  Светите Яков, Йоан и Петър на планината Тавор. Там те преживяват една от мистериите на християнството.

Иисус Христос се преобразил до неузнаваемост – целият заблестял в ярка светлина. До него застанали двама мъже, също сияещи в прекрасна светлина. Това били Мойсей и Св. пророк Илия.

При вида на тази неземна гледка, тримата ученици паднали на колене. Иисус Христос ги предупредил, че не трябва да казват на никого какво са видели, докато не дойде времето тази истина да бъде разкрита.

Гледката на планината Тавор е уникална, защото тя потвърждава древните пророчества за раждането и живота на Сина Божий, който ще властва на Земята, но не по начина, по който хората очаквали, а чрез мъдростта, която ще донесе за всички човеци.



А гласът, който тримата ученици чули  от Небесата, който потвърдил, че това е Синът Божий, когото всички трябва да слушат, е най-голямото доказателство за величествената личност на Иисус Христос.

******

preobrazenie
На Преображение се сбъдват човешките желания

Така както учениците видели невижданата гледка на планината Тавор, така вярващите очакват нощта срещу Преображение, защото знаят, че който успее да съзре знак от Всевишния, всички негови молби и желания ще се сбъднат.

******

Преображение се пада във времето на Богородичния пост, но като важен и значим християнски празник, позволено е да се яде риба.

Без никакви изисквания за вида и начина на нейното приготвяне, рибата позволява на постещите да изпитат и телесно благоденствието на този толкова велик ден.

******

На Преображение се бере първото грозде, както на Петровден първите ябълки петровки.

В храма се носи грозде да бъде осветено, а след това се яде и се раздава за здраве.

Освещаването на гроздето е свързано и с неговото добро узряване, за да има много вино, а както знаем виното е кръвта на Иисус Христос.

На празничната трапеза (по всяка вероятност за вечеря, защото четвъртък е работен ден за много хора) сложете риба и грозде.

******

Имен ден на Преображение празнуват Сотир (в превод спасител), Сотира, Сотирка, Сотирица, Соте.

Народните поверия твърдят, че от Преображение природата се обръща – водата в реките и езерата става студена и не е подходяща за къпане, денят намалява още повече, нощите стават много по-студени, дори и през деня да е било горещо, прелетните птички се събират и се подготвят да отлетят на юг, бавно настъпва есента.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.