Тайните на Окото на Сахара

0
435

Структурата Ришат, по известна по света с името Окото на Сахара, е уникално образувание, изумяващо с цвететовете и формите си

Намира се в африканската държава Мавритания, в самото сърце на пустинята Сахара. Открито е случайно през далечната 1965 г. от американските астронавти Едуард Уайт и Джеймс Макдивит, които, летейки на космическия апарат „Джемини 4“, забелязват на повърхността необикновено образувание с диаметър около 50 километра, което удивително много прилича на човешко око. Тази прилика е причина откритото образувание по-късно да бъде наречено именно Окото на Сахара.

Според една от първите хипотези Окото на Сахара е кратер, образуван преди милиони години при мощен удар на огромен по размери метеорит. Според друга версия пък съществуването му се дължи на разместване на пясъчните слоеве и ерозиране на най-горния слой на самата пустиня. Други считат, че образуванието е всъщност неизригнал вулкан или пък изригнал, но преди около 100 млн. години. Има и четвърта хипотеза, най-фантастичната, според която в древността Окото на Сахара е използвано като площадка за летателни апарати на представители на развита извънземна цивилизация.

сахара
Окото на Сахара

loading...


ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.