Тровантите – мистериозните камъни

0
291

В областта Вълча в Централна Румъния се намират може би най-необикновените камъни на планетата – т.нар. трованти, които са способни да увеличават размерите се, както и да се “размножават”

Теглото на тези удивителни камъни варира от само няколко грама до почти цял тон и най-често формата им е заоблена, без каквито и да било остри ръбове, каквито са обичайни за обикновените камъни.

Изумителното е, че след дъжд тези камъни започват да нарастват, а вътрешната им структура напомня на тази на дърветата, като се забелязват отделни пръстени около ядрото.

Съществува хипотеза, според която тровантите, които местните хора наричат “живи камъни”, са всъщност пясъчници, които нарастват чрез различни минерални соли под обвивката им. При намокряне тези съединения се разширяват, притискайки пясъка, и именно по този начин самите камъни нарастват.

Няма обяснение обаче за “размножаването” на тровантите – появяването на издутина по повърхността им, която впоследствие се откъсва. Именно този странен процес кара някои учени да допускат, че може би става въпрос за непозната неорганична форма на живот.Необикновените трованти освен това притежават и способността да променят местоположението си, приплъзвайки се по земята.

камъни
Странните камъни

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.