Гласът на младите хора: Какво се случва с националната обсерватория в РОЖЕН?

0
292

Гласът на младите хора тревожно алармира и заостря вниманието на цялата общественост и на правителството. Какво се случва с националната обсерватория в РОЖЕН?

През ноември 2012 г. директорът и служителите в Астрономическата обсерватория на Рожен, поради липса на достатъчно средства, за да работят нормално, се наложи да сформират футболен отбор, който да набира финанси за най-голямата астрономическа обсерватория в цяла Южна Европа.

Астрономите нарекоха своя отбор „Роженските мечки“ и направиха мач с  ФК „Витоша – Бистрица“, в който и  Бойко Борисов е картотекиран.

Минаха 3 години, но положението в Рожен не е променено.

Ако през 2012 г. набирането на средства чрез футболно дерби звучеше и като някаква закачка с надеждата, че положението ще се подобри и родните астрономи ще получават необходимите средства, за да работят нормално и да дават своя принос за развитие на световната наука, днес тяхното безпаричие звучи трагично.



И ако правителството се занимава с разрешаване и на несъществени въпроси, наред с важните, астрономите от Рожен се чудят как да свържат двата края.

И тук не става въпрос само за техните заплати, които като стойност са по-ниски от тези на хигиенистите в реномираните компании, за които специално образование не е нужно.

glasat-mladite-hora
Гласът на младите хора пита защо правителството забрави обсерваторията в Рожен

Престиж  е за България, че има такъв уникален научно-изследователски обект като Обсерваторията в Рожен! Но само с комплименти работа не се върши. Трябват и пари.

Членовете на НПО Гласът на младите хора научили, че положението в Рожен е унизително-трагично и  незабавно реагираха по този наболял въпрос.

Те написаха остро отворено писмо до властта и питат директно, без заобиколки:  „Абе, ще помогнете ли на учените в РОЖЕН?“

Писмото е наистина остро, но няма как по друг начин човек да реагира, когато има будна гражданска съвест, вижда какво се случва и настоява разрешаване на проблема. А този проблем е известен на всички, защото не е от вчера. А и на директора не му е работа да рита футбол, за да издържа държавната обсерватория.

Прочетете цялото отворено писмо, което Гласът на младите хора публикуваха ТУК >>>.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.