Ето защо не трябва да изхвърляте обелките от картофите

0
667

Те са отлично средство за решаване на редица здравословни проблеми

Несъмнено картофите са един от продуктите, които присъстват почти редовно на трапезата на българина.

картофите
Те са отлично средство за решаване на редица здравословни проблеми

Въпреки това обаче голяма част от домакините изхвърлят обелките от картофите в коша, без дори да си дават сметка за колко неща могат да се използват.

В следващите редове ще ви разкрием безценните качества на обелките от картофите. След като ги научите, едва ли ще ги хвърлите отново в коша.
След като вече стана ясно, че този продукт е един от най-популярните в кухнята, то със сигурност сте наясно с факта, че всяко домакинство консумира десетки килограми от тях в рамките на една година.

В този ред на мисли, би трябвало да си дадете сметка и че изхвърляте много картофени обелки в коша.



Ето какво трябва да знаете за картофените обелки:

Кората на картофа, колкото и неприятна да изглежда, съдържа около половината от диетичните фибри в този продукт. Освен това в нея има солидно количество магнезий, желязо, цинк, витамин С, калий, калций и др.

Картофените обелки могат да ви помогнат да се справите с храносмилателните проблеми, тъй като подпомагат организма да се избави от натрупалите се токсини. Освен това продуктът пречи на стомашните стени да абсорбират токсините. Те ще са ви от огромна полза както при запек, така и при наличието на колики.

Те са невероятна помощ за добрата работа на черния дроб.

Освен това можете да ги използвате като лесен лек за изгаряния. Достатъчно е просто да прилепите варена картофена кора към изгореното място, фиксирайки я с лепенка или превръзка. Кората на картофите притежава силни антимикробни свойства, които се дължат на съдържанието на хлорогенни, галелни и кафени киселини.

Картофената кора е отлично средство за справяне с високото кръвно налягане. За тази цел е добре да заложите на чайове и бульони от картофени кори, тъй като те съдържат солидно количество фибри, пептин и калий.
В народната медицина бульонът от картофени обелки се използва и като средство за борба с камъните в бъбреците.

Не на последно място трябва да посочим, че екстрактът от картофените кори се препоръчва горещо на хора, страдащи от диабет тип 2, тъй като действат понижаващо на нивото на кръвната захар.

Както вече споменахме, бульонът от картофени обелки помага за справяне с хипертонията. Освен това той може да ви е от огромна помощ при наличието на електролитен дисбаланс.

Картофените облеки, са от изключителна полза и за градинарите. Благодарение на тях можете да получите невероятна реколта, използвайки ги за тор. Достатъчно е просто да ги събирате в купчина компост, която да оставите да угние през зимата, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.