Коледните пости започнаха! Ето кога и какво е позволено

0
260

В дните до 22 ноември, както и от 20 до 24 декември се консумира само растителна храна

След като на 15 ноември бе даден стартът на Коледните пости, е добре да сте наясно какво и кога е позволено да се консумира.

Коледните пости
В дните до 22 ноември, както и от 20 до 24 декември се консумира само растителна храна

Четиридесет дневният пост стартира след деня в памет на Св. апостол Филип, наричан още „четиридесетница на ап. Филип“.
Той е установен сравнително късно, в чест на раждането на Спасителя, за да може християните да очистят душите си чрез покаяние, пост и молитва. Само така могат да посрещнат явилия се в света Син Божий с чисто сърце, тяло и душа.

През дните на Коледните пости преди Рождество Христово, са празниците на редица старозаветни пророци, предсказали появата на Спасителя.
Според устава (типика) на Българската православна църква, Коледните пости са втори по продължителност. Може би се досещате, че на първо място се нарежда Великият пост.

При все, че Коледните пости също са с 40-дневна продължителност, те не са така строги като Великия и Богородичния пост.
Коледните пости, както вече споменахме започнаха на 15 ноември и ще завършат на 24 декември (Бъдни вечер).



В навечерието на поста се отбелязват Рождественските заговезни. Те се извършват с взаимно опрощаване на греховете и се заговява (разрешено е да се консумира блажна храна). Чрез разговорите се създава атмосфера и нагласа са встъпване в предстоящия пост, посветен на славното Христово Рождество.

В първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември вкл., се консумира единствено растителна храна с малко олио. През останалите дни на поста, без дните сряда и петък, е разрешена консумацията на безгръбначни животни като охлюви, октоподи, миди и др. подобни. Те също се приемат за постна храна.

По традиция на 21 ноември, когато се отбелязва Въведение Богородично и на 6 декември, когато Българската православна църква отбелязва Никулден, е разрешена консумацията на риба.

Хората, които се подготвят за изповед и св. Причастие е нужно предварително да уточнят с изповедника си степента на поста и начина, по който ще се провежда той. Хората, които са с хронични заболявания или пък страдат от други здравословни проблеми, е нужно да се посъветват с лекаря си, преди да преминат към постене.

Утвърждаването на 40-дневния пост, който е свързан с 25 декември – денят, в който се чества раждането на Исус Христос, се е случило сравнително късно – през XII век. То било в тясна зависимост от определянето на датата на това събитие във връзка с което се формира втори по своята значимост Господски празник след Възкресение Христово (Великден, Пасха).

Християните от западните църкви започнали отбелязването на празника Рождество Христово около 350-та година, пише blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.