Диетологът Донка Байкова даде ценни съвети

0
261

Тя съветва да съхраните летните зеленчуци и плодове за зимата

Известният диетолог Донка Байкова даде изключително ценни съвети за предстоящата зима.

Донка Байкова
Тя съветва да съхраните летните зеленчуци и плодове за зимата

Донка Байкова разкри летните видове аналози на съответните групи зеленчуци, които са със сравнително по-богат състав.

Диетологът Донка Байкова даде няколко полезни препоръки, които са от съществено значение при подготовката на зимнина. Намираме се точно в разгара на сезона, в който всяко едно семейство стяга своята зимнина.

Тя посъветва да се съхраняват за зимата летни домати, макар и под формата на пюре. Веднъж минали през термична обработка, доматите губят изключително ценния витамин С. За сметка на това пък се увеличава количеството на антиоксиданта ликопен.



За никого не е тайна, че доматите съдържат мощен заряд антиоксиданти, които предпазват организма от редица болести. След термична обработка те стават по-лесно усвоими за организма.

Според проф. Донка Байкова най-добрият способ за съхранението на зеленчуци за зимата, е сушенето. Някои от тях спокойно могат да се замразят, но за съжаление не всички запазват ценните си хранителни стойности при замразяване.

Същото важи и за плодовете. Истината е, че сушенето намалява значително водното съдържание на продукта и по този начин го превръща в по-траен.
За зимата можете да си съхраните не само чушки и домати в сушено състояние, а и редица от любимите ви летни плодове, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.