Застраховка „Гражданска отговорност“ поскъпва

0
252

Застраховка „Гражданска отговорност“ за 2016 година поскъпва и това е окончателната информация

Все още няма точен процент, с който застраховка „Гражданска отговорност“ поскъпва и този факт поражда много спекулации.

В началото на август 2015 г. беше оповестено, че поскъпването ще бъде с 30% (вижте видеото по-долу).

В. „Стандарт“ потърси специалист за консултация. Интервюираният Стоян Проданов – изпълнителен директор на „Бул Инс“ коментира, че 30% поскъпване е напълно невъзможно за българския пазар, на който има огромна застрахователна конкуренция, а доходите на населението са ниски.

Според г-н Проданов увеличението може да се движи в рамките на 5 до 10%, но в никакъв случай оповестените през лятото 30%.



Предстоят промени и съставяне на нов Кодекс за застраховането.

Неговото първо четене в НС предстои скоро.

grajdanska-otgovornost
Застраховка „Гражданска отговорност“ поскъпва

Заложено е застрахователните компании да покрият щетите по полица за застраховка „Гражданска отговорност“ в размер до 10 млн. лев, без да се отчита броят на пострадалите хора в съответната катастрофа.

Според сега действащия Кодекс, ако има няколко души пострадали, отговорността е до 10 млн. лв. Ако е пострадал само 1 човек – 2 млн. лв.

Новите промени ще увеличат вида и броя на щетите, за които застрахователите вече ще плащат.

Например,  при ПТП, в което  водачът на МПС няма вина, но има пострадали хора, ще трябва да бъде изплатено обезщетение.

Застрахователното дружество ще изплаща обезщетения, когато щетите са породени от отваряне на вратите на колата, когато причината за катастрофата се дължи на повреда в автомобила или от водач, на който му е станало лошо по време на пътуването.

Новият Кодекс иска да  задължи всички автосервизи да сключат  застраховка „Професионална отговорност“, за да  бъдат обезщетени всички собственици и ползватели на МПС, на което  е извършен некачествен ремонт, обясни  Орлин Пенев, председател на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Сервизите, на които родните застрахователи възлагат ремонт на ударените автомобили, вече трябва да имат полици за 1 млн. лв. за всяко едно събитие и 5 млн. лв. за всички събития в рамките на 1 година, научихме от БЛИЦ.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.