Истината за смъртта на Клеопатра

0
272

Учени считат, че легендарната древноегипетска царица Клеопатра всъщност не е умряла в резултат на ухапване от отровна змия, както се счита вече хилядолетия наред

Древната легенда разказва, че отровна змия, поставена в кошница със смокини, доставени специално за Клеопатра от провинцията, убива нея и две от слугините й в двореца.

Учени смятат, че тази версия не е вярна и като основание за подобно твърдение посочват факта, че размерът на отровните змии (кобри, пепелянки) в Древен Египет е твърде голям, за да не бъдат видени в двореца на Клеопатра.

На дължина кобрите достигат до 180 см, но са виждани и екземпляри, достигащи до цели 240 см, което значително затруднява поставянето и скриването им в кошница. Наред с това вероятността човек да умре от ухапване от кобра е едва 10%, тъй като змията в много голяма част от случаите не инжектира отровата си, още по-малко пък подобно количество да е достатъчно, за да причини смъртта на цели три жертви.

В Древен Египет змиите са считани за много добри и грижовни майки, което обаче важи само за някои видове змии, включително и за кобрата, която пази яйцата си в гнездото до тяхното излюпване.клеопатра
Какво убива Клеопатра?

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.