Истината за смъртта на Клеопатра

0
457

Учени считат, че легендарната древноегипетска царица Клеопатра всъщност не е умряла в резултат на ухапване от отровна змия, както се счита вече хилядолетия наред

Древната легенда разказва, че отровна змия, поставена в кошница със смокини, доставени специално за Клеопатра от провинцията, убива нея и две от слугините й в двореца.

Учени смятат, че тази версия не е вярна и като основание за подобно твърдение посочват факта, че размерът на отровните змии (кобри, пепелянки) в Древен Египет е твърде голям, за да не бъдат видени в двореца на Клеопатра.

На дължина кобрите достигат до 180 см, но са виждани и екземпляри, достигащи до цели 240 см, което значително затруднява поставянето и скриването им в кошница. Наред с това вероятността човек да умре от ухапване от кобра е едва 10%, тъй като змията в много голяма част от случаите не инжектира отровата си, още по-малко пък подобно количество да е достатъчно, за да причини смъртта на цели три жертви.

В Древен Египет змиите са считани за много добри и грижовни майки, което обаче важи само за някои видове змии, включително и за кобрата, която пази яйцата си в гнездото до тяхното излюпване.



клеопатра
Какво убива Клеопатра?

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.