Така се правят страхотни сушени домати (в пъти по-вкусни и евтини от купешките)

0
755

В магазина за бурканче сушени домати ни искат луди пари, но можем да си ги направим сами

Предлагаме ви една изпитана и уникална рецепта за сушени домати. Знаем, че са адски вкусни и се използват като чудна добавка към много ястия и салати. В магазините обаче цената ни реже през кръста и то за малко бурканче от този деликатес.

Ето как можем да си ги приготвим сами, при това много лесно.

Трябват ни кило и половина домати, черен пипер според вкуса ни, сол на вкус, два-три стръка розмарин, три лъжици риган, три скилидки чесън и седем лъжици зехтин.

сушени домати
Чудно вкусни сушени домати – и много като количество

Първо измиваме и добре подсушаваме доматите, а после ги режем на четвъртинки и внимателно отделяме семената им. Върху една тава слагаме пергаментова хартия и нареждаме върху нея доматите.



Подправяме ги с черен пипер и сол, като поръсваме всяко доматче, а след това го поливаме и със зехтин. Фурната я загряваме на най-ниската степен, дори ако може само на 100 градуса и в нея изсушаваме доматите за около 6-7 часа. Зависи от размера на доматите и градусите на фурната ни.

Готовите домати изваждаме от фурната и ги оставяме настрани, за да се охладят добре. Взимаме буркан и сипваме в него близо две лъжици зехтин, а после пъхаме в него и размарина. Последователно поставяме чесън, доматите, отново малко зехтин, пак розмарин и пак домати.

Завършваме най-отгоре със зехтин като гледаме той добре да покрива всички продукти. Затваряме хубаво буркана и го слагаме да се съхранява в хладилника.

Тези сушени домати имат трайност в хладилника около половин година, а вкусът им наистина е удивителен. Сами ще се убедите, че това е една от най-добрите ви инвестиции, защото само като погледнем цените на малко бурканче сушени домати в магазините и директно свят ни се завива.

Затова си ги направете сами и си ги консумирайте с кеф! Да ви е сладко на всички!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.