Вдигат цената на тока от 2016 г. – край на дървата като средство за отопление?

0
348

Излиза, че 2016 г. няма да ни донесе търсеното спокойствие, а ще ни изненада неприятно с повишаване цената на тока и промени в отоплението с дърва

Либерализацията в цената на тока ще доведе до повишаване цената на тока, коментират експерти от сектор енергетика.

Поради сериозния мониторинг, който ЕС провежда върху вредните емисии, отделяни от работата на ТЕЦ-овете  за периода от 2016 до 2020 лв.

Този мониторинг задължително ще доведе след себе си и по-високи цени на тока за домакинствата, писаха в  standartnews.com.

Освен цената на тока за домакинствата, друг важен проблем за българите е отоплението с твърдо гориво.



Към момента все повече домакинства използват дърва и брикети, заради скъпия ток, но и не само.

Когато в началото на 2012 г. температурите у нас паднаха рекордно ниски – до минус 40 градуса в райони, в които са характерни зимни температури около минус 10 градуса, климатиците започнаха да замръзват и хората стояха на студено, ако нямаха друг вид гориво за отопление.

По тази причина още през есента на 2012 г. двойно повече домакинства се запасиха с дърва за всеки случай.

През 2016 г. ЕС ще приеме специална директива за вредните емисии в атмосферата, която ще наложи много по-ниски норми за азотните и въглеродни емисии, които се отделят в атмосферата от комините на домакинствата, заводите и ТЕЦ-овете.

darva-ogrev
Вдигат цената на тока  и ще ни забранят да се топлим с дърва за огрев

На домакинствата няма да се позволява да се отопляват както до сега с дърва и брикети, а само с  брикети и пелети, изработени от биомаса.

Това изискване няма да важи само за градовете, но и за селата. Това означава, че нашите баби ще трябва да се откажат от своите стари печки за отопление и кюмбета, както и парни инсталации.

Във Враца се проведе енергиен форум. Специалистите коментират, че ако до сега едно домакинство е изразходвало по 1 200 лева за отопление през зимния сезон, заради новата директива ще трябва да заплаща по 1 800 лева.

Освен върху домакинствата, тези изисквания ще окажат негативно влияние и върху българските ТЕЦ-ове, както и циментови заводи.

За да не излъчват вредни емисии в атмосферата, те ще трябва да направят редица подобрения, а вложените инвестиции, които са крупни, могат да причинят техните фалити.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.